kruiskerk_plattergrond

Benaming voor kerken waarvan de plattegrond een kruisvorm heeft. Toen de Bullekerkplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBullekerk

Alom gebruikte volksnaam voor de Westzijderkerk te Zaandam. De Bullekerk is een kruiskerk, met ongelijke armen, die werd gebouwd tussen 1637 en 1640 op de resten van een Spaanse schans. De naam Bullekerk herinnert, evenals een beeldje op het kerkplein, aan een dramatische gebeurtenis uit 1647. zie:
(de Westzijderkerk in Zaandam) in de jaren 1638-1640 werd gebouwd, was de kruisvorm in de Zaanstreek nog betrekkelijk nieuw, vandaar dat deze kerk vroeger ook 'de kruiskerk' werd genoemd.

Zie ook: Kerkgebouwenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKerkgebouwen

Door de eeuwen heen hebben de verschillende geloofsgemeenschappen kerken in de Zaanstreek gebouwd. Soms ging het daarbij om tamelijk grote gebouwen, vaker om meer bescheiden ruimten. Veel van deze kerkgebouwen zijn allang weer verdwenen, andere bleven bestaan. Aangenomen mag worden dat er meer dan honderd ooit gebruikte kerkgebouwen te noemen zouden zijn. In meer dan zestig ervan worden nog regelmatig diensten gehouden.
…2.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kruiskerk_plattergrond.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)