Aannemingsmaatschappij in Westzaan, een van de belangrijke bouwers in de Zaanstreek. Kuyt Westzaan kwam voort uit Aannemingsmaatschappij J. Kuyt en Zoon, die in 1924 als eenmansbedrijf werd opgericht.

Na de oorlog groeide het familiebedrijf uit tot een omvangrijke bouwonderneming/aannemingsmaatschappij/ontwikkelingsmaatschappij. In de Zaanstreek bouwde het bedrijf onder meer het Zaanlands Lyceum, schouwburg De Speeldoos, zwembad De Slag, hotel-restaurant De Saense Schans, het politiebureau van Zaanstad, Westerspoor-Centrum en honderden woningen. Het moederbedrijf J. Kuyt en Zoon werd in 1961 in een nv omgezet en in 1972 in een bv.

Voorts ontstonden vanaf 1965 verscheidene dochterbedrijven:

 • Aannemingsbedrijf Westzaan bv,
 • Ontwikkelingsmaatschappij Westzaan bv,
 • bouwcombinatie Henselmans en Kuyt bv,
 • Aannemingsmaatschappij Kuyt Westzaan bv,
 • Staalconstructiebedrijf Dirksen Westzaan,
 • Ontwikkelingsmaatschappij Westzaan,
 • Bouwcombinatie Zaanstad bv (met de Wormerveerse Aannemings Maatschappij, (WAM)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWormerveerse Aannemings Maatschappij, (WAM)

  Coöperatie van aannemers te Wormerveer. De coöperatie werd op 20 april 1920 opgericht door acht voor zichzelf beginnende timmerlieden (Jan Spreeuw, Frederik Stam, Wouter Gorter, Frederik Bot, Willem Woerdeman, Anton Schollee, Cornelis Klinkenberg, en Hendrik Spreeuw) onder de naam 'Zaanse Coöperatieve Bouwersbond'. Vanaf de oprichtingsdatum tot 1940 werden steeds grotere bouwwerken in zowel
  Aannemingsmaatschappij en Hondema bvplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHondema bv

  Bouwbedrijf Gebroeders Hondema B.V. dat sinds 2001 is gevestigd in Wromer. Daarvoor was het bedrijf gevestigd in Krommenie, eerder: Gebr. J. & A. Hondema, Krommenie, Snuiverstraat 6. Het bedrijf werd opgericht in mei 1922 door Jelle Hondema. Aannemers- en timmerbedrijf, het kopen en exploiteren van onroerende zaken, de handel in- en het vervoer van bouwmaterialen en hetgeen aan één en ander verwant is.
  ),
 • Ontwikkelings- en Exploitatiemaatschappij G + K (met Van der Gragt , bouwbedrijf Van der bvplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigGragt , bouwbedrijf Van der bv

  Bouwbedrijf te Assendelft.

  Het bouwbedrijf is een voortzetting van het in de jaren '20 begonnen Timmer- en Aannemingsbedrijf E.J. Woud te Wormer. Woud hield zich voornamelijk bezig met het bouwen van kleine bouwwerken ( betonbruggen in provinciale wegen; beschoeiingen en een enkele woning of villa). In maart 1963 werd de zaak overgedaan aan J. van der Gragt. Woud was toen 62 jaar, hij zou tot zijn zeventigste als beheerder aan het bedrijf verbonden blijven.
  ) en
 • Westerspoor bv (met Van der Gragt en ontwikkelingsmaatschappij Apron).

Het aantal werknemers bij het totaal van deze bedrijven is wisselend. Bij Kuyt Westzaan werkten in 1976 15 personen en in 1989 85. De omzet in die jaren bedroeg respectievelijk 6 miljoen gulden en en 30 miljoen gulden.

 • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kuyt1.txt
 • Laatst gewijzigd: 2020/09/13 15:46
 • door jan