laan1

Wormerveer 18 december 1894 - Heemstede 6 oktober 1973

Schrijver van kinderboeken, cineast. Dick Laan werd geboren als zoon van Jan Cornelis Laan, een der oprichters van Crok en Laanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigCroklaan bv

Producent en verwerker van oliën en vetten, met name cacaoboter vervangende vetten, te Wormerveer; oorspronkelijk zelfstandig, na eerdere wisseling van eigenaar sinds 1971 onderdeel van het Unileverconcern, en sinds 2002 behorend tot de Maleisische IOI Group.
. In 1902 verhuisde hij met zijn ouders naar Bloemendaal. Op latere leeftijd woonde hij geruime tijd in Heemstede. Dick Laan genoot bekendheid als cineast. Hij kon aanspraak maken op de titel eerste amateurfilmer van Nederland. Tussen 1917 en 1927 maakte hij 24 speelfilms en 28 documentaires, waaronder Hoe de Zaansche Molens verdwijnen. Deze film laat de nadagen van het molen-tijdperk zien. Het merendeel van de films van Laan is overigens niet meer terug te vinden.

Dick Laan werd echter vooral bekend door de Pinkeltje-reeks. In 1939 zag De avonturen van Pinkeltje het licht, daarna zou hij, met onderbreking van de oorlogsjaren, 28 jaar lang ieder jaar een Pinkeltje schrijven. Andere jongensboeken van Dick Laan zijn onder meer Het geheim van den Zwarten Monnik (1930), Rudi`s Spaanse Avonturen (1931) en Circusjong (1933). Pinkeltje werd vertaald in IJsland, Zweden, Finland, Denemarken, Noorwegen, Portugal, Duitsland, Engeland en Frankrijk. In Nederland zijn 40 scholen naar hem vernoemd. Dick Laan werd vernoemd in Heemstede, waar de Laan van Dick Laan loopt.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/laan1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)