lazarus_betje

Amsterdam, 27 maart 1870 - Amsterdam, 22 maart 1933

Betje Lazarus, ook bekend onder de naam De Beer-Lazarus, vakbondsbestuurster en drankbestrijdster, was de dochter van Lion Lazarus, banketbakker, en Esther de Jong. Op 3 november 1897 trad zij in het huwelijk met Jaques de Beer, fabrikant en koffiehuishouder, met wie zij een dochter kreeg.

In 1899 was Lazarus lid van de Amsterdamse SDAP-afdeling, net als haar mede-RSSV-activistes en veel andere ANDB-leden in en rond de Jodenbuurt. Haar leven veranderde in 1900 echter drastisch doordat ze samen met haar man naar Zaandam verhuisde. Daar was al eerder op zijn naam een geheelonthouderscafé onder de naam de IJsbeer geopend dat werd beheerd door haar vader, die zijn banketbakkerszaak met ijssalon aan de Jodenbreestraat had opgegeven. Het café aan het Rembrandtplein bleef bestaan, maar werd nu gedreven door haar broer Marcus en haar schoonzuster, Sara Coltof. In Zaandam werd Lazarus behalve in de geheelonthoudersbeweging ook actief in de plaatselijke SDAP-afdeling, die na de komst in 1902 van Maup Mendelsplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMendels, mr Maurits (Maup)

's-Gravenhage 25 december 1868 - Theresienstadt 3 juni 1944

Eerste propagandist voor de SDAP in de Zaanstreek, eerste sociaaldemocraat in de gemeenteraad van Zaandam, redacteur van het Radicaal Volksblad en De Voorpost, raadslid in Utrecht, lid van Provinciale Staten van Utrecht, lid van de Eerste en de Tweede Kamer.
, die ook actief geheelonthouder was, snel groeide. In juli 1903 beviel ze van een dochter, Etha. Dat gebeurde niet thuis in Zaandam, maar in de Rijkskweekschool voor vroedvrouwen in Amsterdam. De reden daarvoor was dat de aangezochte kraamverpleegster van de kruisvereniging zich op het laatste moment had teruggetrokken nadat ze had gehoord dat in café de IJsbeer veel socialistische vergaderingen werden gehouden.

Lees verder over Betje Lazarus op BWSA

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/lazarus_betje.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)