leeghwaterweg

Weg door de Kalverpolder, die Zaandijk op de snelweg A7 Zaandam-Purmerend aansluit. De Leeghwaterweg werd in 1935 aangelegd dwars door de Kalverpolder, aansluitend op de nieuwe Julianabrug. Via de Leeghwaterweg en de Communicatiewegen werd landverkeer tussen Purmerend en Beverwijk-Heemskerk mogelijk.

De gemeente Zaandam was één van de belangrijkste voorvechters van de Leeghwaterweg. Na aanleg wilde men de Kalverpolder een industriebestemming geven. Die plannen zijn alleen ten dele zuidelijk van de Leeghwaterweg tot uitvoering gekomen. In 1969 werd de Leeghwaterweg op de autosnelweg A7 Zaandam - Purmerend aangesloten. De Leeghwaterweg ligt voor 2/3 deel in de Kalverpolder en voor 1/3 deel in de Wijde Wormer, en is vernoemd naar Jan Adriaensz Leeghwater Aan de Leeghwaterweg is zowel De Zaanse Schans als het Zaans Museum en het St Michael-college gevestigd.Zie ook: Landschap 3.3.

13 september 144 schoten de Duitsers bij de Julianabrug, ter hoogte van de Zaanse Schans aan de Leeghwaterweg, als represaille voor het laten verdwijnen van Amerikanen afkomstig uit de in nood verkerende bommenwerper Betty Jane, vier mensen dood. De Zaandijkse drogist Gerrit Verdonk, bij wie een parachute in z'n drogisterij werd aangetroffen, Pieter Hartog uit Wormerveer en de Amsterdamse KP-ers Jan de Barbanson en Herman Groenendijk. Op de plaats van de executie is een monument ingericht.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/leeghwaterweg.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)