Oud-Alblas 18 juni 1914 - Zaandam 4 maart 1992

Journalist, hoofdredacteur van De Typhoonplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTyphoon, Dagblad voor de Zaanstreek

Dagblad, oorspronkelijk illegaal verzetsblad, aanvankelijk uitgegeven door De Typhoon bv te Zaandam, later door uitgeversmaatschappij Midden Noord-Holland, Damiate Holding Haarlem. Het eerste exemplaar van De Typhoon verscheen op 12 oktober 1944 en werd uitgebracht door de Rooms Katholieke Centrale, RKC, zie ook:
van 1945 tot midden 1979, bestuurslid van (inter)nationale persorganisaties.

Cees Meijer begon zijn journalistieke loopbaan, na de Kweekschool te Amsterdam, voltooid in 1934, bij Wiering's Weekbladen. Vervolgens werkte hij bij het Utrechts Nieuwsblad, de Waterlander en de Noord-Amsterdammer. Door een fusie van de uitgever van deze laatste twee bladen met de Zaandamse uitgeverij Stuurmanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigStuurman NV, Drukkerij A.

Drukkerij A. Stuurman NV, voormalige drukkerij te Zaandam, kwam voort uit de in 1753 gevestigde drukkerij H. Jukkers de Roode te Zaandam, die in 1793 werd voortgezet door Wed. H. Jukkers de Roode en Zoon Zaandam, die in 1801 op haar beurt werd opgevolgd door J. Jukkers de Roode, stadsdrukker te Zaandam.
kwam Meijer bij de Provinciale Noordhollandsche Courant. Na de Tweede Wereldoorlog werd Stuurman uitgever van de als verzetskrant ontstane De Typhoon.

Per 1 september 1945 werd hij hoofdredacteur van dit dagblad. Hij bleef dat tot zijn pensionering in juni 1979. Meijer was een voorstander van de aanleg van de Coentunnelplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigCoentunnel

Door Rijkswaterstaat, directie Sluizen en Stuwen ontworpen en tussen 1961 en 1965 aangelegde, 1283 meter lange ondertunneling van het Noordzeekanaal als deel van de Ringweg A 10 Amsterdam en de Coentunnelweg A8 tussen de Zaanstreek en achterliggend Noord-Holland. De lengte van het onderwatergedeelte is 587 meter, de afrit aan de Zaanse kant 300 meter. De tunnel is zo diep aangelegd dat het Noordzeekanaal ter plaatse een diepte van 15,5 meter beneden NAP kan behouden bij een bodembree…
en liet geen gelegenheid onbenut om daarvan in zijn krant te getuigen. Hij was in de Zaanstreek lange tijd actief als bestuurslid en voorzitter van de VVV en als oprichter-bestuurslid van een Zaanse sociëteit. Voorts was hij bij een aantal journalisten-organisaties betrokken. Hij was 16 jaar bestuurslid van de Nederlandse Journalisten Kring en later van de Vereniging van Journalisten. In 1955 was hij mede-oprichter van de Europese Pers Gemeenschap. In de jaren 1963-1965 was hij televisie-commentator voor Avro's Televizier.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/meijer.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:04
  • (Externe bewerking)