molenmuseum

Dit is een oude revisie van het document!


Museum. sinds 1928 gevestigd te Koog. Het museum is eigendom van Vereniging De “Zaansche Molen en bevat een permanente tentoonstelling van molenreplica's en -attributen alsmede (sinds 1989) het “Molendiorama van Frans Mars.Voorts worden er wisselende tentoonstellingen gehouden. overigens niet alleen over molens. Het Molenmuseum is gevestigd in het 'Huis met de lJzeren Brug'. een koopmanshuis uit ongeveer 1760. dat tot 1927 in de Hoogstraat stond. op de plaats waar de beoogde toegang tot het Kogerpark lag. De in 1925 opgerichte Vereniging De Zaansche Molen wilde het huis na verplaatsing als tentoonstellingsruimte en kreeg het snel toegewezen. Door verscheidene 'bedelacties` kwam de financiering rond en kon burgemeester Driessen (van Koog) op 12 juli 1927 de eerste steen aan de verder nog onbebouwde Museumlaan leggen.

De bouw verliep voorspoedig. Op 2-1januari 1928 vond de oplevering plaats en precies v ier maanden daarna opende Prins Hendrik het museum. waarin molenmodellen en fragmenten. inventarisstukken. gereedschappen. schilderijen en constructietekeningen waren tentoongesteld. Om brandstof te besparen was het museum slechts van mei tot september geopend. Direct na de oorlog werd de eerste conservator. Pieter Boorsma, Pieter opgevolgd door J.W.A. Honig De collectie breidde zich gestaag uit. Belangrijke wijzigingen deden zich echter niet voor tot 1958. In dat jaar werden gaskachels geinstalleerd en werd het museum ook in de winters opengesteld. Na het overlijden van J.W.A. Honig ( 1967) nam A.F. Neuhaus, Ton het conservatorschap over. Onder zijn leiding werd het museum steeds meer publiek-gericht. Door jaarlijkse thematentoonstellingen nam het bezoek toe. In 1973 werd het museum van de gemeente Koog voor een gulden overgenomen door Vereniging De Zaansche Molen. In 1982 werd een overgeplaatst huis uit de Zaandamse Oostzijde aan het bestaande gebouw toegevoegd. In dit pand worden sedertdien regelmatig wisselende exposities georganiseerd. De (voorlopig) laatste toevoeging had in 1989 plaats. Het Molendiorama (tot dan toe in molen Het Pink, het tentoongesteld) kreeg een vaste plaats in het museum.

Het museumbezoek is sterk gestegen. Kwamen er in 1973 nog slechts 5000 bezoekers. in 1988 was dat aantal 15.500. Conservator Neuhaus ontving in 1989 een 'Zilveren anjer'. omdat hij 'tvv intig jaar lang met fantasie en volharding gevochten (had) voor demolens. het museum en de betrokkenheid van de Zaankanters bij hun tradities en historisch bezit.'

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/molenmuseum.1447759984.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:35
  • (Externe bewerking)