rosbaijer

De Rosbaijer. Bron: Beeldbank Gemeente Archief ZaanstadPelmolen te Westzaandam, oorspronkelijk volmolen, achtkante bovenkruierplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBovenkruier

Molentype. Wordt gekenmerkt door de draaibare kap. In tegenstelling tot de standerdmolen, de wipmolen en de paltrok, wordt bij de bovenkruier niet de gehele molenromp op de wind gedraaid, maar uitsluitend de kap waaraan het wiekenkruis is bevestigd. Hierdoor is een zwaarder geconstrueerde en ruimere molenromp mogelijk, eventueel met vast daarmee verbonden pakhuizen.
; de naam is een verbastering van Ros Beijaard.

De Windbriefplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWindbrief

Akte van vergunning tot het bouwen van een windmolen, waarin voorts de bepalingen omtrent het Windrecht waren geregeld.

Windbrieven waren een vereiste voor het bouwen van een molen. Desondanks zijn niet van alle bekende molens ook de windbrieven bekend. Deze zijn vermoedelijk verloren geraakt. In een aantal gevallen was de windbrief van jongere datum dan de molen zelf. De oudst bekende windbrieven met betrekking op de Zaanstreek dateren uit de 16e eeuw.
werd gegeven in mei 1649. Omstreeks 1694 werd hij ingericht tot pelmolen. Rond 1883 brak zijn as en stortte het vooreind met roeden naar beneden. Na tien jaar werd hij hersteld en ingericht tot het malen van houtmeel. Hij heeft gestaan aan en ten zuiden van de Mallegatsloot, ten westen van de tegenwoordige spoorweg, en werd in april 1920 door brand verwoest.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/rosbaijer.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)