schakel

Jeugdvereniging van de Nationale Christen Geheel Onthouders Vereniging (NCGOV). De Zaanse afdeling werd in 1927 opgencht Deze gemengde jeugdvereniging was bestemd voor jongeren van 16 tot 23 jaar. Doelstelling was het verspreiden van het blauwe ideaal; dit in combinatie met een grote sociale bewogenheid, voortkomend uit de geloofsbeleving. De activiteiten lagen op het gebied van film. toneel, tentoonstellingen en discussie. Ook organiseerde de vereniging jeugdkampeerkampen op de Stoppelberg in Beekbergen. het 'Schakelkamp`.

De afdeling hield op te bestaan toen in 1940 de laatste leden overgingen naar de NCGOV. Officieel ging de vereniging in 1947 met andere confessionele jeugdverenigingen op in de Christelijke Onthouders Jeugd Organisatie (COJO). Deze heeft geen afdelingen in de Zaanstreek.

Zie ook: Drankbestrijdingplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigDrankbestrijding

Samenvattende benaming voor de activiteiten van in aanvang matigingsgenootschappen en later geheelonthoudersverenigingen. die waren (zijn) georganiseerd in zelfstandige lokale groeperingen en in plaatselijke afdelingen in nationaal verband. Het geschrift “het Morgenslokje”, dat verscheen in 1803. wordt gezien als begin van de Nederlandse drankbestrijding. Desondanks duurde het nog enige decennia voordat gesproken kon worden van drankbestrijding in georganiseerde vorm. In de j…

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/schakel.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)