schijf

In 1743 een veelbesproken (en bespotte) Zaandamse scheepsontwerper, die een binnenvaartschip bedacht met mechanische aandrijving, dus zonder zeilen of riemen. Hij wist enkele kooplieden voor zijn idee te winnen; het schip werd op de werf van Jan Bol aan het Bootemakerspad in Westzaandam gebouwd en kreeg de naam 'Volg my'.

Op 20 juli 1743 werd het op de Binnenzaan te water gelaten voor een proefvaart. Duizenden toeschouwers waren van heinde en verre gekomen om het wonder van een zonder mankracht en niet door de wind voortbewogen schip te zien. De eerste vaart werd een rampzalige mislukking: de Volg my liep aan de grond, maakte slagzij en kwam niet vooruit. Een menigte bestormde het schip, hakte de dekken open om Schijf's geheim te vinden, ging zich te buiten aan plundering en dreigde de ontwerper te molesteren. Grappenmakers veranderden de naam op het schip in 'Og my'.

Schijf viel vervolgens ten prooi aan voortdurende spot. Hij vertrok met de noorderzon en vestigde zich op Curaçao. Later is vastgesteld dat hij ondanks de mislukking van zijn idee - het schip werd zoals een rosmolen aangedreven met door paarden in beweging gebrachte schepraderen - mogelijk de eerste was die poogde een vaartuig van mechanische voortbeweging te voorzien.

Jur Kingma schreef in 2000 in het blad Met Stoom vam het Zaans Industrieel Erfgoed, een zeer uitgebreide verhandeling over het wel en wee van Daam Schijf.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/schijf.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)