De Showboat, gelegen aan de Lagedijk 328 te Zaandijk, voormalig internaatschip Koningin Wilhelmina, aanvankelijk een stoomtrein-veerpont, gebouwd in 1898-1899, voer met goederenwagons heen en weer over de Zuiderzee van Enkhuizen naar Stavoren. Het 66 meter lange en 12 meter brede schip werd in 1927 ingelijfd bij de maatschappij tot Uitvoering der Zuiderzeewerken en in 1933 doorverkocht aan een bedrijf in Hendrik Ido Ambacht. Het Onderwijsfonds van de Binnenvaart werd in 1937 de nieuwe eigenaar die het in 1938 liet ombouwen tot school-internaatschip met als ligplaats de Sixhaven in Amsterdam-Noord. Leerlingen telden destijds het bedrag van vijf gulden per week neer voor kost- en schoolgeld, inclusief kleding.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het vaartuig door de bezetter gevorderd. Na de oorlog kwam het, volledig uitgewoond en gedeeltelijk gesloopt, weer in handen van het Onderwijsfonds. Na grondig herstel kon het in september 1946 weer als school en internaat in gebruik worden genomen. Na de totstandkoming van een schoolgebouw in 1961 werd de Koningin Wilhelmina verbouwd tot internaatschip met een accommodatie voor 180 leerlingen. Vanwege de opening op 1 juni 1967 van de dagschool met internaat aan de Sloterplas werd het vaartuig overbodig.

De Zaanse musicus Joop van Enkhuizen nam het 70-jarige schip op 20 maart 1968 over en transformeerde het tot een drijvend Chinees restaurant onder de naam De Koperslager, genoemd naar de molen die ter hoogte van de nieuwe ligplaats op de grens van Wormerveer en Zaandijk huisde. Al meer dan vijftig jaar is dit de vaste ligplaats van de voormalige Koningin Wilhelmina, die ook in haar Zaanse periode meermalen van eigenaar en bestemming veranderde.

Bron: Zaans Erfgoed Nr 16 Maart 2006

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/showboat.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)