singeling_bv

Historisch reclamebord uit de jaren '40

Lasbedrijf, opgericht op 12 september 1940 door Johan Singeling. (1893) Het bedrijf was gevestigd aan de Westzijde 169a te Zaandam ter hoogte van de oude Gasfabriek. De oprichter behaalde als eerste in Nederland het diploma Autogeen Lasscher, een diploma dat werd uitgegeven door de Nederlandsche Acetyleen vereniging op 26 oktober 1929 te Amsterdam. Veel werk werd uitgevoerd bij Bruynzeel. Tijdens de watersnoodramp werd lasapparatuur uitgeleend aan Zeeland omdat daar een groot gebrek aan was.

In 1960 verhuisde de firma naar de Mauritsstraat 6 in Zaandam waar de zaak tevens werd overgedragen aan de tweede generatie; zoon Willem Singeling (1926) die diverse diploma’s elektrisch Lassen en het diploma Vakbekwaamheid voor het Smidsbedrijf op zak heeft. Er waren drie personeelsleden werkzaam bij de firma.

In 1981 werd Johan Singeling (1961) bij het bedrijf betrokken en werd het geheel gemoderniseerd. Johan is in het bezit van het diploma MTS Werktuigbouwkunde, is erkend lastechnicus en beschikt over alle benodigde diploma’s die voor bedrijfsvoering en ondernemen van belang zijn. Onder het motto 'Singeling: geen las te lastig' die op al het verpakkingsmateriaal te vinden is, sleept het bedrijf veel orders binnen van onder meer Albert Heijn, maar ook bij kunstenaars is het lasbedrijf kind aan huis.

In 2017 wordt een lange juridische strijd bij de Raad van State gevochten over de geplande nieuwbouw van twee basisscholen naast het bedrijf. Johan Singeling zet de rechtszaak over de geplande nieuwbouw van de scholen Et Buut en de Westerkim, die jaren speelt, alleen door tegen de gemeente Zaanstad.

Een rechtszaak om te voorkomen dat de bedrijfsvoering in gevaar zou komen. Veel vrachtwagens tot diepladers met een lengte van meer dan zestien meter aan toe, laden, lossen, keren en manoeuvreren door de smalle Mauritsstraat. Een verkeerssituatie waar scholieren ver vandaan moeten blijven en één waar de gemeente zich qua benodigde draaicirkel op had verkeken.

Juni 2017 koopt de gemeente Zaanstad het bedrijf uit om de scholenbouw te kunnen uitvoeren. Men hoopt eind 2017 te kunnen verhuizen naar het industrieterrein Noorderveld in Wormerveer zodra de gemeenteraad instemt met het principeakkoord.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/singeling_bv.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)