sinterklaas

Sinterklaas, ook wel Sint-Nicolaas, de Sint of Goedheiligman, wie kent hem niet, geflankeerd door knechten die meestal staan te lachen en al eeuwen als Zwarte Piet door het leven gaan, heeft in de loop der eeuwen een vrijwel ontelbaar aantal bezoeken afgelegd aan Nederland om daar zijn verjaardag te vieren. Daarbij gaat hij zeer vrijgevig te werk want zo'n beetje alle inwoners van het land, stout of niet, ontvangen fraai ingepakte cadeau's terwijl zij avond aan avond ook hun schoen nog eens mogen zetten. Tegen overlegging van een wortel voor schimmel Amerigo, is de schoen vrijwel iedere morgen gevuld is met lekkernijen of een stukje fruit.

Het houdt niet op met vrijgevigheid want zodra ergens een Zwarte Piet verschijnt worden allerlei soorten pepernoten uit de zak van Sinterklaas in het rond gestrooid terwijl ook chocoladeletters, suikergoed en marsepein deel uitmaken van de vele lekkernijen die het feest zo smakelijk maken.

Sinterklaas arriveert doorgaans helemaal vanuit Spanje in een stoomboot waarop zijn paardje nog lang niet moe al huppelt, gevolgd door een pakjesboot waarin altijd dingen fout gaan maar uiteindelijk ontvangt iedereen zijn of haar cadeautjes. Soms met behulp van gewone witte mannen die cadeautjes soms met hun bestelauto's op last van de Sint rondbrengen. Naar de komst van het vrolijk gezelschap wordt altijd met smart uitgekeken. Maanden van tevoren is iedereen al zenuwachtig, rijen dik staan kinderen met hun ouders te wachten op een hand van Sinterklaas of één van de Pieten.

En natuurlijk de pakjesavond, want eigenlijk gaat het daar allemaal om. Een avond om nooit te vergeten. Wie de Sint voor al dit moois netjes wil bedanken komt een beetje bedrogen uit. Want precies op z'n verjaardag, een dag later op 6 december, lijken Sinterklaas en z'n knechten van de aardbodem verdwenen. Niks meer van terug te vinden. Maar misschien gaat dat in 2018 anders want dan brengt de Goedheiligman ons een bezoek in Zaandam, maar vertrekt vandaar natuurlijk ook. Wie Zaandam te ver weg vindt kan gewoon thuis blijven want de intocht op zaterdag 17 november wordt landelijk op de TV uitgezonden.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/sinterklaas.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)