smit2

(Zaandam 1914-Bad Kissingen BRD. 1986).

Danser. Evert Smit volgde een opleiding tot gymnastiekleerkracht te Amsterdam. In de jaren `30 gaf het beroemde Amerikaanse ballet van Martha Graham een aantal voorstellingen in ons land. Ter aanvulling van haar gezelschap zocht zij medewerkers via de Academie. Zo belandde Smit in de wereld van de dans. Tijdens een tournee door Duitsland kwam hij in contact met Kurt Jooss, die hem engageerde. Hij werkte mee aan het befaamde ballet 'Der grüne Tisch', dat een aanklacht tegen de oorlog verbeeldde.

In die periode leerde hij Alexandra Papiniu kennen, een Roemeense diplomatendochter die in het ballet van de Berlijnse opera danste, en hij trouwde haar. Oneens met de ontwikkelingen in Hitler-Duitsland weken zij uit naar Zweden, waar zij een modern danspaar vormden. Na de oorlog vestigde het paar zich in Amsterdam. Van 1958 tot 1978 was Evert Smit directeur van de Stadsschouwburg. Zie ook: Balletplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBallet

Ook toen Lodewijk XIV (de Zonnekoning, 1638-1715) te corpulent was geworden om zelf nog mee te dansen bleef hij zijn beste kunstenaars (zowel de hofcomponist als schrijvers, de hof dansen werden nog afgewisseld met zang, voordrachten pantomime) op drachten geven tot het maken van nieuwe balletten.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/smit2.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)