Amsterdam, 25 december 1926 - Amsterdam, 30 augustus 2003

Jansje (Josje) Smit, beeldend kunstenaar, woonde geruime tijd in Oostzaan, daarna in Amsterdam. Haar werk bestond uit handgevormde keramiek, wandtapijten en -versieringen in appliqué-werk. Zij kreeg haar opleiding van Cephar Stouthamer, met wie ze in het huwelijk trad.

De keramische wandkunst in de hal van het voormalige Typhoon-gebouwplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTyphoon, Dagblad voor de Zaanstreek

Dagblad, oorspronkelijk illegaal verzetsblad, aanvankelijk uitgegeven door De Typhoon bv te Zaandam, later door uitgeversmaatschappij Midden Noord-Holland, Damiate Holding Haarlem. Het eerste exemplaar van De Typhoon verscheen op 12 oktober 1944 en werd uitgebracht door de Rooms Katholieke Centrale, RKC, zie ook:
aan de Westzijde 23 in Zaandam is van haar hand. De kunstwerken illustreren het krantenproces, van het verzamelen van nieuws tot en met het persklaar maken en drukken van berichten. Zo staan de vogels voor het binnenkomende nieuws en laat de beeltenis van de vrouw het noteren van het nieuws zien. Het tafereel is een voorbeeld van wandkunst in een pand dat na de Tweede Wereldoorlog is gebouwd, het is laagdrempelig en vertelt iets over de functie van het gebouw en de mensen die er werken.

Haar man vervaardigde in 1957 een bronzen wandreliëf dat ook in de hal van het Typhoon-gebouw is aangebracht.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/smit_josje.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)