In 1958 in Zaandam opgericht bedrijf, door Van Klaveren Bouwmaterialen nv en Stelling Bouwmaterialen nv. beide uit Wormerveer, alsmede de NBM uit Zaandam. Deze drie bedrijven zijn inmiddels samengesmolten onder de naam Stoel Van Klaveren Bouwstoffen bvplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigStoel van Klaveren, bouwstoffen bv

In 1971 door fusie van firma Stoel Bouwstoffen te Alkmaar en het Zaandamse bedrijf Van Klaveren ontstaan bedrijf, met in 1991 acht vestigingen van bouwmaterialen, vijf bouwmarkten en vier betonmortelcentrales in Noord-Holland, waaronder te Zaandam en Wormerveer.
.

Vóór die oprichting leverden deze beide bedrijven afzonderlijk zand, grint en cement aan alle bouwbedrijven, die op het bouwwerk zelf met een stationaire betonmolen het product betonmortel maakten. Een studie leerde in 1957, dat een betonmortelcentrale slechts exploitabel zou zijn als er slechts één in Noord-Holland boven het Noordzeekanaalplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigNoordzeekanaal

Kanaal dat Amsterdam sinds 1876 met de Noordzee verbindt. Daartoe werd de duinenkust doorgraven bij Velsen en het vervolgens ontstane IJmuiden. Een sluizencomplex en twee zich ruim 1500 meter in zee uitstrekkende pieren werden tevens aangelegd. Het kanaal, grotendeels met de hand gegraven waar 'Holland op z'n smalst' is, vormt een ruim 26,5 km lange verbinding tussen Noordzee en IJsselmeer en is van grote betekenis, niet alleen voor Amsterdam als havenstad, maar ook voor de Zaans…
zou komen en dan centraal gelegen, bijvoorbeeld in Alkmaar. Daar is dan ook de eerste centrale gebouwd en een half jaar later al de tweede in Zaandam: de ZBC.

De ZBC leverde de eerste kubieke meter betonmortel op 19 februari 1959 en wel voor het te bouwen woonhuis van de aannemer Maarten de Witplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWit bv, Bouwbedrijf Maarten de

Bouwbedrijf te Zaandam, gevestigd aan de A. van Broekweg. Het bedrijf werd begonnen in 1943 door Maarten de Wit, die op de nominatie stond tewerkgesteld te worden in Duitsland. Hij leende f 500 en kocht een handkar. De eerste jaren verrichtte hij klein reparatiewerk en maakte hij linealen en bordewaskwasten. Na de oorlog vestigde het bedrijf zich aan de
aan de Prinsenhofstraat in Westzaan. De omzet heeft zich in volume ontwikkeld van 10.000 kubieke meter in het eerste jaar tot een productie van 67.000 kubieke meter in het topjaar 1970. Toen werden de Eraflats en het viaduct in Koog gebouwd. Eind jaren tachtig werd er ongeveer 45.000 kubieke meter per jaar geproduceerd. In geld uitgedrukt betekent dat een omzet van circa zes miljoen gulden per jaar.

De juridische vorm was aanvankelijk nv, maar werd in 1972 bv. De financiering geschiedt voornamelijk met eigen vermogen en een gering krediet van de Nederlandse Middenstandsbank voor topomzetten vlak voor de bouwvakvakantie. In 1969 werd een nieuwe betonmortelcentra1e gebouwd alsmede een nieuwe kraan in gebruik genomen. Deze hadden in 1986 circa 1 miljoen kubieke meter betonmortel verwerkt. De markt van ZBC ligt uitsluitend bij de beroepsmatige verwerker, de bouwers in de Zaanstreek. Er worden geen leveranties verricht aan particulieren en evenmin aan aannemers buiten de Zaanstreek.

De directie wordt gevoerd door bouwmaterialenhandel Stoel Van Klaveren Bouwstoffen bv, die haar oorsprong vindt in Alkmaar (1850) en Zaandam (1920). Bij de Zaanse Betonmortel Centrale waren in 1991 15 personen in dienst.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zaanse_betonmortel_centrale.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)