Leeuwarden 28 februari 1914 - Zaandam 16 augustus 1989

Johannes Nicolaas Thomas 1914-1989

Johannes Nicolaas Thomas, zanger, zangpedagoog en dirigent. Was woonachtig aan de Archangelstraat 29 en de Prins Hendrikstraat 51 in Zaandam, gehuwd met J.C.A Engelsman (1921-1987). Johan Thomas, bariton, wilde reeds op zestienjarige leeftijd operazanger worden. Overdag werkte hij in de steenhouwerij van zijn ouders Nicolaas Thomas en Eva Lover. In zijn vrije tijd studeerde hij zang bij onder anderen Kees Kef, H. Lindeboom en Otto Couperus.

Op 17-jarige leeftijd dong hij mee in een solistenconcours, waarin hij een prijs behaalde, de eerste mijlpaal op zijn kunstenaarsloopbaan. Enige jaren na dit concours bezocht hij de muziekschool. De cursus, die aanvankelijk twee jaar zou duren, werd door Thomas in een jaar volbracht.

Door Jacoba Dresden-Dhont, echtgenote van de componist Sem Dresden, werd hij opgeleid voor het toelatingsexamen aan het Amsterdams Sweelinck Conservatorium waarvan Sem Dresden indertijd directeur was. Door het winnen van een studiebeurs werd het mogelijk om van zijn 22e tot zijn 27e jaar aan het Amsterdams Conservatorium te studeren en het diploma opera- en concertzanger, zangpedagoog, logopedist, solfège en analyse te behalen. In verschillende opera's moest hij proeven van zijn kunnen afleggen, onder andere in de opera Don Giovanni van Mozart. Hierbij werd hij door verschillende instanties opgemerkt omwille van zijn fraaie baritonstem. Zo werd hij in de gelegenheid gesteld in verschillende opera's te zingen; op 15 juni 1941 zong hij mee in de opera Gianni Schicchi van Giacomo Puccini.

Hij werkte bij de Nederlandse Opera en het Operatheater in Heilbronn (Dld) maar koos uiteindelijk voor een carrière als zangpedagoog en dirigent. Johan Thomas was de vaste dirigent van het Zaandamse Dameskoor Bel Canto. Zijn tien jaar jongere zuster Afra Thomas, pianiste, trad vaak op als begeleidster. Ook het Amsterdamse Operakoor Spaarndam acteerde tientallen jaren onder zijn leiding, evenals het Zaandamse gezelschap De Operettezangers, opgericht in 1945, dat in 1963 in het R.K. Verenigingsgebouw in Zaandam Franz Léhars operette Schön ist die Welt ten tonele bracht.

Joh. Thomas, vierde zijn 35-jarig jubileum als zangpedagoog in 1975. Hij is de man die operakoor Spaarndam niet alleen in Amsterdam en Zaandam maar ook ver daarbuiten grote bekendheid heeft gegeven. Hij is ook de man die Stientje Engel ontdekte en gestimuleerd heeft in haar grootse zangcarrière die ze later als Christine Deutekom heeft gemaakt. Ook Tine Kolvers-le Grand (de Zaanse nachtegaal ), Maria van Dongen en Antoon Huisman werden door hem onderricht. (zie: Muziek 4.) Tevens schreef hij een in eigen beheer uitgegeven zangmethode.

  • thomas.txt
  • Laatst gewijzigd: 2017/11/23 03:13
  • door zaanlander