Amsterdam, 24 november 1878 - Zaandam, 26 november 1955

Schrijfster en feministe, bekend onder het pseudoniem 'Famke'. Als 19-jarige werkte ze als boekhoudster op het bedrijf van haar vader, dat waterdichte materialen fabriceerde. Toen al hield zij zich bezig met het schrijven van publicaties voor De Telegraaf.

Op 27-jarige leeftijd trad zij in het huwelijk met Egbert Veen, onderdirecteur bij Verkade, en verhuisde naar Zaandam. Haar gezinsleven beschreef zij in een serie artikelen in het tijdschrift Zij, onder de titel Brieven van een huisvrouw. Later verschenen deze brieven ook in boekvorm, Het Zaansch Binnenhuisje, 1927, en Nieuw Zaansch Binnenhuisje, 1929, In 1930 schreef Alida Veen-Brons haar derde boek, Triomf van het huwelijk. Het jaar daarop werd onder haar leiding de Vereeniging voor Nieuw-Feministen opgericht die in 1937 weer werd opgeheven. Zij publiceerde ook vele gedichten.

Na het overlijden van haar echtgenoot was zij betrokken bij de oprichting van het E.A. Veen-fonds, ten bate van het doopsgezinde Broederhuis in Schoorl. In 1990 werd in de Zaandamse wijk Westerwatering een straat naar haar vernoemd.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/veen_brons.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)