Zaandam, 17 oktober 1936 - Zaandam, 21 december 2017

Johannes (Hans) op den Velde speelde als voorzitter een rol in de successen van het dames-waterpoloteam van Nereus dat, ook dankzij zijn zakelijke aanpak, in de jaren ’80 en ’90 verschillende landstitels en zelfs Europacup-zeges mocht vieren. Parallel daaraan was hij ook de drijvende kracht achter de Stichting Topwaterpolo KNZB die de bond extra financiële impulsen gaf voor deelname aan buitenlandse toernooien waar men zelf geen budget voor had.

Met name door ervoor te zorgen dat het 'nationale' bad in Zeist, dat de KNVB destijds wilde sluiten, nog jarenlang open bleef, leverde hij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van talloze waterpolotalenten en prestaties van de nationale teams. En daarmee droeg hij ook een cruciaal steentje bij aan het grootste succes van het Nederlandse waterpolo: de gouden medaille van de dames op de Olympische Spelen van 2008.

Daarnaast ondersteunde hij na de fusie tussen ZFCplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZFC

De Zaanlandsche Football Club ZFC is voortgekomen uit de verenigingen Tonido en Sport, op 4 april 1904, tijdens een openluchtvergadering aan de Haven. Tot de oprichters behoorden K. Everhard, K. en Jb. Zeulevoet, C. van der Meij en C. van Heuven.
en ZVVplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZVV

Zaandam 1900 - Zaandam 1990 Schutblad Jubileumeditie ZVV 50 jaar De Zaanlandsche Voetbal Vereeniging ZVV ontstond uit een fusie tussen de verenigingen Hellas (september 1896), UNI (januari 1897), Wormerveer (1897), en later 1905 Transvaal (1898 v/h de Bal en Wilhelmina), en in 1911 HAC (Handels Avond Cursus) in 1902. Het was mogelijk meer een soort samenwerking dan een echte fusie want datzelfde UNI zegde het verbond weer op in 1902.
vele jaren de vereniging Hellas Sportplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHellas Sport Combinatie

Hellas Sport Combinatie is een amateurvoetbalclub uit Zaandam. Het eerste elftal van de club speelt in de derde klasse zaterdag (seizoen 2017/18).

In 1990 spraken de beide ledenvergaderingen van ZVV en ZFC zich uit voor een fusie tussen beide verenigingen. Dit leidde tot de oprichting van de huidige Hellas Sport Combinatie. Als oprichtingsdatum werd die van de oudste vereniging van de Zaanstreek aangehouden, 25 augustus 1900. ZVV verhuisde met de fusie in 1990 naar de l…
, zowel privé als zakelijk, als directeur van de Op den Velde Groepplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigOp den Velde bv, Jan

De Handels- en productieonderneming Op den Velde Groep bestaat uit de divisies Industrie en Staal, die een totaalpakket technische producten als transportbanden en aardolieproductenaan klanten in binnen- en buitenland aanbieden, gevestigd te Zaandam.
. Hans op den Velde was tevens voorzitter van de Rotary Regio Zaanstreek-Waterlandplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigRotary

De Rotaryclub Zaandam is de oudste van de vier Zaanse Rotaryclubs. Deze werd in 1938 opgericht door J.A.E. Verkade, die in 1922 betrokken was geweest bij de oprichting van de eerste Rotaryclub in Nederland, te Amsterdam, nadat hij in de Verenigde Staten in aanraking was gekomen met de ideeën waarop deze clubs zijn gegrondvest. De Rotary is bedoeld om leidinggevenden uit het bedrijfsleven en anderen die een belangrijke maatschappelijke functie bekleden tot een open gedachtenwisseling te b…
.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/velde_hans_op_den.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)