vliet

Naam van een water onder Assendelft, vroeger een meertje, dat door een smal riviertje in verbinding stond met de Vlietsluisplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigVlietsluis

Voormalige sluis in de Assendelver IJ-dijk, aan het eind van de Nauwe Vliet, tussen het schiereiland De Kaag en de monding van de Kil. Deze 15e-eeuwse ontwaterings- en inlaatsluis werd eind 17e eeuw afgedamd en pas veel later gesloopt.

sluis
en daarmee het Wijkermeerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWijkermeer

Voormalig meer, de noordwestelijke uitloper van het IJ, tussen Assendelft, Beverwijk, Velsen, Santpoort en Spaarndam.

Over de ontstaansgeschiedenis van het meer is weinig bekend. Mogelijk was het meer aanvankelijk een diepe kom, die door verschillende doorbraken met het IJ in contact kwam. Vanaf ongeveer 1100 tot 1357 vormde het meer een serieuze bedreiging voor het land benoorden het IJ; het stond via het IJ in direct contact met de Zuiderzee en via het Kromme IJ met de Schermer e…
.

Het meertje werd wel het Wijde Vliet genoemd, het riviertje het Nauwe Vliet. Een 'vliet' een waterloop, stroom of rivier. Aan de Vliet stond in de late Middeleeuwen het slot van de heren van Assendelft. Over het ontstaan van het Wijde Vliet doet een volksverhaal de ronde. Beverwijk en Westzaan bouwden gelijk een kerk.

Tijdens het werk had een timmerman in Westzaan een houten hamer nodig. Daar hij deze niet kon vinden schreeuwde hij naar de Beverwijkers. Die gooiden een hamer. Het blok kwam in het Assendelverveld terecht. Het gat dat zo geslagen werd vulde zich met water, wat zich door de jaren tot een meertje vergrootte. Het Wijde Vliet werd in 1638 ingepolderd en heet sindsdien Vlietpolder. De Vliet is nu nog slechts een kleine waterweg in de Zuiderpolder van Assendelft.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/vliet.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)