zon

Zaandam, 6 juli 1929 - Koog aan de Zaan, 27 april 1987

Willem Cornelis (Wim) Zon, Architect HBO-BNA en stedenbouwkundige SHO-BNS in Koog aan de Zaan en Amsterdam. Wim Zon bouwde in Koog aan de Zaan het laboratorium voor nv Oliefabrieken T. Duyvis Jz. aan de Schipperslaan en enkele woonhuizen aan de Museumlaan. In Zaandam werd een complex woonhuizen in Zaanse trant, met hout beklede gevels, gerealiseerd aan de Hogendijk, hoek Havenstraat.

In opdracht van Zaanse aannemers ontwierp hij voor de Zaanstreek licht geconstrueerde woningen in Westzaan, Krommenie en Zaandam aan De Weer en maisonnettes en flats in het Kogerveld.

Als stedenbouwkundige leidde hij in Amsterdam het bureau voor ruimtelijke ordening Zonpartners bv met ongeveer 50 medewerkers en nevenvestigingen in Amersfoort en Arnhem. Stedenbouwkundige plannen werden ontwikkeld en uitgevoerd voor ongeveer 20 gemeenten in Gelderland en Noord-Holland. Voor Amsterdam werd het bestemmingsplan Westelijke Grachtengordel gemaakt en voor de gemeente Hoorn het plan voor de wijk Kersenboogerd, dit in samenwerking met het bureau ir. F.J . Zandvoort.

Wim Zon was betrokken bij de zogenoemde welstandcommissies in verschillende gemeenten. Hij was vice-voorzitter van de Nationale Stichting De Nieuwe Kerk Amsterdam. Voorts was hij korte tijd raadslid voor D'66 in Zaandam en als zodanig lid van de Ontwikkelingsraad. Tot zijn overlijden nam hij als lid van de redactieraad deel aan de gedachten-ontwikkeling, die tot realisatie van de Encyclopedie van de Zaanstreek leidde.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zon.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)