zuiderhout

Bedrijventerrein met een omvang van 73 ha, eind jaren tachtig van de 20e eeuw aangelegd in Zaandam-West gelegen tussen de Thomassenhaven en de Provincialeweg N203, ten zuiden van het centrum van Zaandam. De zuidzijde grenst het aan het Noordzeekanaal, de westzijde wordt begrenst door het Schiethavenkanaal. Ten behoeve van de verdere ontwikkeling van het gebied wordt een noordelijke ontsluiting gerealiseerd. Bedrijven met een zwaardere milieucategorie zijn gevestigd aan de zuidwestzijde van het gebied. Aan de zuidoost- en noordzijde is detailhandel gevestigd.

Op Zuiderhout bevond zich het houtverwerkingsbedrijf Bruynzeel. Deze houtreus legde ten westen van de Hembrug een insteekhaven, de later naar burgemeester W. Thomassen vernoemde Thomassenhaven, aan voor de eigen houttoevoer. De fabriekshallen zijn bestempeld als gemeentelijk monument en daarmee beschermd. Deze gebouwen werden behouden bij de herontwikkeling. Andere gedeelten zijn vrij ontwikkelbaar. Zuiderhout werd mede aangelegd om het Houthandel Pont-Meijer mogelijk te maken het Eiland te verlaten. Dit bedrijf heeft 12 van de 24 hectare in gebruik.

Type vestigingen o.a. meubelverkoop, keukenverkoop, autodealers, tuincentra, bouwmarkten, fast-foodrestaurants, kringloopwinkels, creatieve (maak)industrie en nautische industrie. Gevestigd zijn o.a. Babyland, Beter Bed, Boer Geert, Dekker Watersport, Gemeentereiniging Zaanstad, Grando Keukens, Hornbach, Karwei, Kwantum, Leen Bakker, Loods 5, Mega Tegels, Norit, North Sea Venue, Overvecht, Pont Meyer, Praxis, Vrijbuiter.

Dankzij de aanleg van de Zuidelijke Randweg en de verbreding van de Den Uylbrug is de locatie goed bereikbaar. Het terrein ligt minder dan 10 minuten rijden van de Ring A10.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zuiderhout.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)