zwart2

Zaandijk 28 mei 1885 - Wassenaar 24 september 1977

Architect en ontwerper. Piet Zwart wordt beschouwd als een vernieuwer van de Nederlandse kunstnijverheid. Hij was een leerling van de Rijksschool voor Kunstnijverheid in Amsterdam en woonde en werkte in Amsterdam, Voorburg en Wassenaar. Zwart manifesteerde zich als boekbandontwerper, fotograaf, industrieel ontwerper en typograaf. Typerend voor zijn ontwerpstijl zijn: a-traditionalisme, doelmatigheid, elementaire opbouw en spirituele inventie.

Tot 1932 was hij docent aan de Akademie voor Beeldende Kunst in Rotterdam. Hij ontwierp met een grote veelzijdigheid glazen en kristallen voorwerpen, postzegels en meubelen, maar bijvoorbeeld ook de eerste Bruynzeel-keukens en het orgel voor Berlage's Christian Sciencekerk in Den Haag. Het orgel, in 1927 gebouwd door G. van Leeuwen, is pneumatisch en heeft een open frontopstelling, tegen de westzijde een balcon met grote overspanning.

Hij werkte aanvankelijk in een stijl die verwant was aan de Jugendstil. Later keerde hij zich daarvan af en werd hij een voorman van de nieuwe zakelijkheid, waarbij hij sterk de nadruk legde op het functionele element in de bouw- en interieurkunst. Als grafisch ontwerper kreeg hij internationale erkenning, mede doordat hij één van de eersten was die de fotomontage in de vormgeving verwerkten.

In Rotterdam is het Piet Zwart Institute gevestigd.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zwart2.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)