baart-haven

In 1970 gegraven haven in de Achtersluispolder van ongeveer een kilometer lengte en negentig meter breedte, die dit industriegebied toegankelijk maakt voor kleine zeeschepen. Met name schepen die hout verscheepten en de lading tot 1970 vooral handmatig losten aan de oude houthaven ter hoogte van Het Eiland in de Voorzaan, maakten gebruik van de haven.

Bedrijven, gelegen aan de Isaac Baarthaven zijn/waren onder andere: Zaans Veem, Scheepswerf Haak, Scheepswerf Wed. K. Brouwer, Holland Jachtbouw, Flexitank Solutions BV, Orange Nautical Services, Baars & Bloemhoff, Wagenborg Shipping BV, Kamphuys en Loosbroek, en Houtcentrum.

Voorts lagen er twee bajesboten afgemeerd die sinds 2007 dienst deden als vreemdelingendetentie in Zaandam. In 2013 werden zij te koop aangeboden omdat zij overbodig waren geworden; in andere gevangenissen was voldoende celruimte. Zij tellen elk 144 tweepersoonskamers, voorzien van douche, wastafel en toilet. De bajesboten zorgden voor veel ophef in Zaandam. Illegale vreemdelingen werden er volgens verschillende mensenrechtenorganisaties slecht behandeld. Ook zouden de universele mensenrechten geschonden worden. Met regelmaat werd hier actie tegen gevoerd. In 2015 werden de bajesboten versleept naar Amsterdam waar zij dienst doen als 'Good Hospitality Hotel.'

De haven is vernoemd naar oud-burgemeester van Zaandam, Isaac Baart, die van 16 april 1966 tot 17 oktober 1967 burgemeester van Zaandam was.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/baart-haven.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)