bruynzeel3

(Rotterdam, 1901 - Zaandam, 1978)

Fabrikant, zoon van Cornelis Bruynzeelplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBruynzeel, Cornelis

(1875- 1955)

Fabrikant, grondlegger van de Bruynzeel-fabrieken.

Reeds op 22-jarige leeftijd richtte C. Bruynzeel, telg uit een geslacht van timmerlieden, een eigen bedrijf op: de Stoomtimmerfabriek De Arend te Rotterdam. Met zijn twee zoons, Kees en Willem, maakte hij direct na de Eerste Wereldoorlog al plannen om een gespecialiseerde deurenfabriek te stichten. Nadat het Rotterdamse bedrijf in 1919 door brand was verwoest richtten vader en zoons Bruynzeel de nv Holl…
, en medeoprichter en directeur van verschillende Bruynzeel-bedrijvenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBruynzeel-bedrijven.

Complex van houtverwerkende bedrijven dat producten vervaardigt voor de bouwerij. Voortgekomen uit Rotterdams bedrijf. Eerste vestiging in Zaandam in 1921 aan de Nieuwe Zeehaven. Uitgegroeid tot concern onder Holdingmaatschappij Bruynzeel bv met fabrieken op verschillende plaatsen in Nederland en voorts in Indonesië, Suriname, Zuid-Afrika, Brazilië, Duitsland en Frankrijk.
. Evenals zijn broer Keesplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBruynzeel, Cornelis (Kees)

(1900-1980)

Oudste zoon van de stichter en directeur van verschillende Bruynzeel-fabrieken in binnen- en buitenland. zie: Bruynzeel-bedrijven..

Behalve door zijn ondernemerschap heeft Kees Bruynzeel grote bekendheid verworven als zeezeiler. Hij nam in 1936 met de 'Zeearend' als eerste Nederlander deel aan de transatlantische zeilwedstrijd Bermuda-Cuxhaven en won in '37 de Fastnet-race. Vervolgens nam hij het initiatief tot oprichting van de Noordzeeclub, een vereni…
was Willem Bruynzeel meer dan 50 jaar aan de Bruynzeel-bedrijven verbonden. Evenals deze bevorderde hij in hoge mate de internationale expansie van deze ondernemingen. Naar zijn eigen woorden had hij zijn vorming niet in het minst ontvangen tijdens een verblijf in Amerika, waar hij als koksmaat naartoe was gevaren en als houtsjouwer in z'n levenshout voorzag.

Naast zijn werkzaamheden voor de eigen ondernemingen was Willem Bruynzeel betrokken bij de organisatie van het bedrijfsleven als Kamer van Koophandel en Verbond van Nederlandse Ondernemingen. Zowel van dit laatste, het VNO, als van het Verbond van Nederlandse Werkgevers en de Raad van Nederlandse Werkgeversverbonden, bekleedde hij enige tijd het landelijke voorzitterschap. Bovendien maakte hij deel uit van een aantal commissariaten. Zijn grote verdiensten kwamen tot uiting in vele onderscheidingen: Willem Bruynzeel was onder meer Commandeur in de Orde van Oranje Nassau en Officier de l`Ordre National du Mérite in Frankrijk.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bruynzeel3.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)