couwenhoven

Zaans, voornamelijk Zaandijks, geslacht.

Willem Adriaansz Couwenhoven, (Maasland, 1745 - Koog aan de Zaan, 2 maart 1817) afkomstig uit Maasland, trok aan het eind van de 17e eeuw als timmermansgezel naar Zaandijk. Hij was een landbouwerszoon, afkomstig uit een groot gezin. Gerrit Jan Honig heeft aangetoond dat het geslacht Couwenhoven afstamt van een graaf Coudenhove ten tijde van Floris V.

Willem Adriaansz, werd in 1710 verffabrikant toen hij oliemolen De Valk uit De Rijp liet overplaatsen naar Zaandijk en hem als verfmolen inrichtte. Zijn nageslacht bestond uit eigenaren van pel-, verf-, olie- en papiermolens.

Pieter Couwenhoven Jansz. (1755 - Zaandijk, 25 augustus 1811) op 27 december 1846 gehuwd met Titia Mulder, werd beschouwd als de laatste grootmolenbezitter. Hij maalde met zeven molens, waarvan er zes zijn eigendom waren, te weten: De Witte Klok, Het Vool, De Grootvorst, De Jonker, De Koperslager en De Zeilenmaker. Van de firma Crok en Laan huurde hij bovendien De Bonte Hen. Zijn bedrijf ging in 1922 failliet, waarna de molens werden geveild in De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan.

Eind 1927 kocht hij De Grootvorst terug van het Oostzaanse slopersbedrijf Gebr. de Boer, die de molen steeds als pakhuis hadden verhuurd. Molenmaker Boerendans uit Zaandam maakte de molen weer maalvaardig, maar op 24 maart 1928 brandde De Grootvorst af, nadat de naastgelegen meelfabriek De Haan door een stofexplosie in brand was geraakt.

Pieter Couwenhoven zette zich zeer in voor het behoud van de windmolens. Hij was ook een goed fotograaf en schilderde tal van aquarellen van molens. In 1943 overleed hij in Amsterdam. De huidige Couwenhovens mogen zich door verweving met het geslacht Vis afstammelingen noemen van Oudtheyn die in 1494 met zijn vijf zoons het gehucht De Vijf Broers, het latere dorp Zaandijk stichtte.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/couwenhoven.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/08 16:00
  • door jan