friwessa

Oliën- en vettenfabriek (van met name margarine) te Zaandijk: oorspronkelijk zelfstandig bedrijf (Nomafa, met werkmaatschappijen Nomafa en Fricola), vanaf 1990 werkmaatschappij van Wessanen nv, Koninklijke. De basis voor het bedrijf werd gelegd door Gerbrand Vis Hz. (zie ook: ondernemersgeslacht Vis), die vanaf januari 1884 een handel dreef in zuivelproducten, in het toen nieuw gebouwde pakhuis Kampen, ten noorden van de Zaandijker sluis. Daaruit kwam de NV Zuivelmaatschappij de Kroon v/h Gerbrand Vis Hz voort (opgericht januari 1903 te Zaandijk). Gerbrand Vis Hz werd in 1917 als directeur opgevolgd door zijn zoon Gerbrand Vis Gz. die op zijn beurt in 1941 plaats maakte voor Gerbrand Vis III.

Het bedrijf hield zich tot 1930 uitsluitend bezig met de handel in roomboter ter levering aan de verwerkende nijverheid. In 1930 werd opgericht de nv Noordhollandse Margarinefabriek Nomafa, waaruit in 1966 de werkmaatschappijen Nomafa en Fricola nv voortkwamen. Nohoma, Nomafa en Fricola hielden zich bezig met de raffinage van plantaardige oliën en vetten en met de fabricage van margarine, voor de verwerkende grote en kleine industrieën. In 1968 werd de werkmaatschappij Nomafa Grondstoffen nv opgericht, die zich bezighield met de handel in plantaardige en dierlijke vetten.

Toen Gerbrand Vis III zich uit zaken terugtrok deed hij het bedrijf over aan Wessanen, waarna de naam van het bedrijf Friwessa werd. In 1990 verkocht Wessanen Friwessa aan het Zweedse Karlshamn.

  • friwessa.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/05/16 02:37
  • door 157.55.39.111