groot

Zaandijk, 29 juni 1932 – Sauerland, 13 maart 1988

Cees Groot in 1959. Bron Wikipedia

Cornelis (Cees) Groot, prof-voetballer, speelde onder meer bij Ajax; broer van Henk Groot.
Cees Groot debuteerde op 16-jarige leeftijd in het eerste elftal van voetbalvereniging Zaandijk. In 1956 vertrok hij naar Heerenveen. Na één jaar Heerenveen bleek de interesse in de midvoor die inmiddels was uitgegroeid tot top-scorer van Noord-Nederland, groot. Bij KFC speelde Groot enkele proefwedstrijden. Vanwege het nogal hoge transferbedrag dat Heerenveen vroeg, zag KFC af van aankoop. Het IJmuidense Stormvogels nam Groot voor een bedrag van 20.000 gulden over.

Op 1 juli 1959 zette Stormvogels niet alleen jongere broer Henk maar ook Cees Groot in de etalage, waarna zij bij Ajax gingen spelen. Al tijdens hun debuut in de eredivisie scoorde Henk Groot tegen NAC alle drie de doelpunten voor zijn nieuwe werkgever.

In zijn eerste seizoen scoorde Cees 29 doelpunten in de competitie, zijn broer Henk maakte er 38. Samen waren ze goed voor meer dan de helft van de doelpunten van Ajax in dat seizoen en werden ze derde en eerste op de topscorerlijst van de competitie. In de vijf seizoenen die Cees bij Ajax speelde nam hij 133 competitiedoelpunten in 152 wedstrijden voor z'n rekening.

Daarna speelde Cees Groot voor FC Zaanstreek en in de Verenigde Staten. Groot kwam voorts uit voor het Nederlands amateurelftal en in het Nederlandse B-team. Na zijn actieve voetbalcarrière was hij onder meer trainer van de Ajax-jeugd, Zaandijk, ZCFC en WFC. Na een ongeluk tijdens een training stapte hij uit de voetballerij. Cees Groot overleed tijdens een vakantie in Sauerland.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/groot.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)