Jisp, 12 juni 1936 - Amsterdam, 3 februari 2010

Theun Hoogmoed, eigenaar van Jachtbouwbedrijf Hoogmoed te Zaandam, bouwde in 1957 een Finn-jol voor eigen gebruik en maakte daarna van zijn hobby zijn beroep. In 1961 begon hij met het betimmeren van zeiljachten en rondvaartboten. In 1962 vestigde hij zich in het Westzijderveld en hield zich volledig met jachtbouw bezig.

In deze periode werd onder andere de Bruynzeel Waterwacht gebouwd, die bij elk groot zeilevenement bijstand verleende en in 2018 nog geheel intact was. Een soort wegenwacht te water, gebouwd door scheepswerf De Waal en prachtig afgetimmerd door Theun Hoogmoed naar een ontwerp van W. de Vries Lentsch Jr. Met de bouw was een bedrag van omstreeks een ton gemoeid. De wens dat dit initiatief van de Bruynzeel-fabrieken spoedig gevolgd zou worden door de ANWB was groot.

Later volgde verhuizing naar de Pieter Ghijsenlaan, waar een terrein met een oppervlakte van 1450 vierkante meter werd betrokken. Het bedrijf hield zich bezig met betimmering, verbouw en reparatie van houten jachten en voorts het in opdracht van andere werven bouwen van mallen voor polyester jachten.

,,Theun Hoogmoed verstond de kunst de meest complexe onderdelen na te maken als ze niet meer verkrijgbaar waren.“ aldus Paul Stalenberg (37) die het voorrecht had om zes jaar met hem te mogen samenwerken. Na het overlijden van Theun werkte hij samen met Theun's zoon René Hoogmoed, in Theun's MG-fabriek in Zaandam. Zo zetten zij zijn werk voort. René is evenals zijn vader een gedreven vakman.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/hoogmoed.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)