Grafisch bedrijf en boekhandels in Krommenie en Heemskerk.

Het bedrijf ontstond uit een boekbinderij, annex winkel, die op 17 november 1873 door Aart Knijnenberg werd begonnen. In 1902 begon zijn zoon Cornelis een drukkerij in de zaak van zijn vader. Het bedrijf groeide gestaag, zodat er in 1905 aan de Zuiderhoofdstraat 74 een nieuw pand in gebruik kon worden genomen.

In 1916 nam de zoon het bedrijf over en in 1924 werd een uitleenbibliotheek aan het bedrijf verbonden, die tot 1953 bleef bestaan. In de crisisjaren begon men met de uitgave van De Krommenieërplugin-autotooltip__default, eind jaren zestig van de 20e eeuw overgedragen aan De Typhoon. Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd C. Knijnenberg opgevolgd door A. en S. Knijnenberg, die op hun beurt eind 1968 plaats maakten voor C. Knijnenberg Sz. (directeur grafische onderneming) en J. Knijnenberg Az. (directeur detailhandel). De juridische vorm veranderde in de loop der jaren van eenmanszaak via cv, fa en nv naar bv.

Eind 1968 ontstond A. Knijnenberg Beheer bv met als dochters Drukkerij A. Knijnenberg bv en Boek- en kantoorboekhandel A. Knijnenberg bv. Het hoofdkantoor was sinds 1972 gevestigd in een Zaans houten rijksmonument aan de Zuiderhoofdstraat 70. In 1973 startte men met de productie van boeken in rotatie-offset en in 1985 werd een drukkerij in Rijswijk met als specialisatie tijdschriften opgezet. In 1987 werd reclame en handelsdrukkerij Calff & Meischke te Amsterdam overgenomen.

In 1986 werd de oorspronkelijke boekwinkel aan de Heiligeweg verhuisd naar de Padlaan 1, het Weversend, een voormalig grenen zeildoekpakhuis van de Zaanse familie Sijpesteijn. In 1988 werd een huurwinkelpand in Heemskerk betrokken. In 1987 startte het bedrijf met de levering van automatiseringssystemen voor het grafisch vakgebied en van diensten voor electronic publishing, wat leidde tot de overname van Texom in Hoofddorp.

Op 1 januari 1989 werden de werkmaatschappijen overgedragen aan een nieuw opgerichte vennootschap Knijnenberg bv. Het preferente aandelenkapitaal van de familie nam geleidelijk af. Verder vond financiering plaats met achtergestelde leningen via de Nationale Investeringsbank en andere typen bankfinanciering. Anno 1991 was Knijnenberg producent en leverancier van grafische producten en diensten met een omzet van ongeveer 44 miljoen gulden en 200 medewerkers, waarvan 90 in de Zaanstreek.

Drukkerij Knijnenberg heeft landelijke bekendheid als kwaliteitsdrukker in meerkleuren, tot aanvang zeventiger jaren in de boekdruktechniek. Kunstdrukpapier is daarvoor de meest toegepaste papiersoort (fabrikaten Scheufelen en Feldmuehle uit Duitsland). Eind zestiger jaren is de offsettechniek dusdanig verbeterd, dat in betrekkelijk korte tijd omschakeling moet plaatsvinden, daardoor omscholing van medewerkers noodzakelijk is en in nieuwe meerkleuren drukpersen wordt geïnvesteerd.

Eind 1968 is Aart Knijnenberg Beheer bv ontstaan met als dochters Drukkerij A. Knijnenberg bv en Boek- en kantoorboekhandel A. Knijnenberg bv. Het hoofdkantoor is sinds 1972 gevestigd in het Zaans houten rijksmonument, de voormalige burgemeesterswoning aan de Zuiderhoofdstraat 70. In 1973 start men met de productie van boeken in rotatie-offset, met name op hoogwaardig papier van Crown Van Gelder uit Velsen, gevestigd aan de Industrieweg in Wormerveer. En in 1985 wordt Den Haag Offset in Rijswijk met als specialisatie tijdschriftendruk opgezet. In 1987 wordt Reclame- en handelsdrukkerij Calff & Meischke te Amsterdam overgenomen.

In 1986 zijn de boek- en kantoorboekwinkel van de Heiligeweg verhuisd naar Padlaan 1, ‘Weversend’, het voormalig grenen zeildoekpakhuis van de Zaanse ondernemersfamilie Kaars Sijpesteijn. Het winkelpand aan de Zuiderhoofdstraat is dan al De Drukwinkel voor klein-drukwerk. In 1988 wordt in een huurwinkelpand in Heemskerk een filiaal geopend. In 1987 start het bedrijf Knijnenberg Systemen met de levering van automatiseringssystemen voor drukkerijen, mediabedrijven en uitgeverijen en met ‘on-demand publishing’, dat leidt tot de overname van Texom in Hoofddorp.

Op 1 januari 1989 worden de werkmaatschappijen overgedragen aan een nieuw opgerichte vennootschap Knijnenberg bv. De eigendomsbetrokkenheid van de familie neemt geleidelijk af. Medefinanciering vindt plaats met achtergestelde leningen door de Nationale Investeringsbank en andere typen bankfinanciering. Anno 1991 is Knijnenberg producent en leverancier van grafische producten en diensten met een omzet van ongeveer NLG 44 miljoen en 200 medewerkers, waarvan 90 in de Zaanstreek.

De boek- en kantoorboekhandels in Heemskerk en Krommenie worden verkocht aan Stumpel in Hoorn, Knijnenberg Systemen is verzelfstandigd en ook de grafische bedrijven Den Haag Offset en Texom afgestoten. In 1995 bestaat Knijnenberg bv nog uit de drukkerijen Drukkerij Knijnenberg, Knijnenberg Boekprodukties en Calff & Meischke. Zowel Johan Az. als Cornelis Knijnenberg Sz. zijn in 1997 uitgetreden. In 2001 wordt voor het eerst in de geschiedenis van de onderneming aanzienlijk verlies geleden. Door de digitalisering vinden, met name in de grafische sector, grote veranderingen plaats, de drukwerkmarkt krimpt in hoog tempo, de vooruitzichten zijn slecht. In 2003 wordt het faillissement van Knijnenberg B.V. uitgesproken.

Auteur: K. Knijnenberg – november 2022

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/knijnenberg.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/06/17 11:19
  • door zaanlander