Houthandel te Zaandijk. Tot 1970 zelfstandig, daarna gefuseerd met Houthandel P. Schipper Gzn. te Zaandam tot Donker & Schipper Houthandel bv, die vervolgens in 1985 fuseerde met Simonsz & Middelhoven (zie: Johannes (Jan) Simonsz & Zoon) Bouwspecialiteiten te Wormerveer tot Donker & Middelhoven bv .

Houthandel Donker werd in augustus 1854 opgericht door P. Donker. Te Westzaan had hij eerder samengewerkt met J. Dekker jr. de latere oprichter van Dekker's Houthandel nv te Zaandam. Donker kocht in 1856 de papiermolen Het Herderskind in het Guisveld en bouwde deze om tot houtzaagmolen. In 1865 ging hij een compagnonschap aan met J. J. Avis en werd de firmanaam Donker & Avis. Dit duurde tot 1875. Dat jaar trad Avis uit en werd de naam van het bedrijf weer Houthandel P. Donker. Door de aanleg van de spoorlijn Zaandam-Uitgeest kwam de houtwerf geïsoleerd te liggen. In 1877 werd daarom een terreintje gekocht aan het Hazepad te Zaandijk, ten oosten van de spoorlijn, waarop de houtloods Zweden verrees.

Dit was de aanzet voor de latere situering van deze houthandel te Zaandijk. In 1887, 1895 en 1900 werden nieuwe loodsen gebouwd. Zoon Dirk kwam in 1880 in de zaak en werd op 1 januari 1896 in de directie opgenomen. De naam van het bedrijf werd P. Donker & Zn. In 1914 overleed D. Donker en werd het bedrijf door twee medewerkers, P. Bakker en P. Schuddeboom, voortgezet. De naam veranderde in Houthandel v/h P. Donker & Zn nv. In 1928, na het verbranden van Het Herderskind, werden het onroerend goed en de zagerij Voorwaarts gekocht van houthandel Corn. Vis & Zn. De klanten van dit bedrijf werden overgenomen door Houthandel P. Schipper; het personeel door een Alkmaars bedrijf.

Tot 1930 floreerde het bedrijf, daarna was er sprake van enkele verliesjaren. De oorlog wist het bedrijf te overleven, zelfs werden redelijke winsten geboekt. In 1965 werd een filiaal te Oosterhout gesticht. Vijf jaar later volgde de fusie met Houthandel P. Schipper Gzn. tot Donker en Schipper, in deze fusie was tevens de grossier-zagerij Onega te Zaandam opgenomen; het bedrijf werd verplaatst naar de Achtersluispolder te Zaandam.

Vijf jaar na de fusie in januari 1970 werd Donker & Schipper een werkmaatschappij van DPW Holding nv, gevormd na een fusie met Te Paske te Aalten en Wigboldus te Groningen. De drie werkmaatschappijen zetten hun activiteiten onder hun eigen naam voort. Donker & Schipper, ontstaan als nv, werd omgezet in een bv. De producten waarin werd gehandeld waren: naaldhout (vuren en grenen), hardhout (Meranti en Merbau) en plaatmateriaal (triplex, board, spaanplaten, plastics, brandwerende materialen, isolatie, gipsproducten en deuren). Voor 80 % werd zelf geïmporteerd. In 1978 werd de afdeling voor de fabricage van houten spanten ten behoeve van woningen en schuren, dakpanelen en houtskeletbouw zelfstandig en ging verder als de werkmaatschappij D & S Houtconstructie bv.

De eerste grote tegenslag voor DPW kwam toen na een winst van f 1,1 miljoen in 1979, 1980 een verlies van f 3,9 miljoen opleverde. Begin 1981 stootte DPW Holding de Bouwmaterialen en Houthandel Wigboldus te Roden af. Het bedrijf werd overgenomen door nv Houthandel v/h W. Kunst te Groningen en ging in 1982 failliet.

Door het inzakken van de economie werd in 1982 en 1983 bij Donker & Schipper sterk gereorganiseerd. Omzet en personeelsbestand liepen terug: in 1980: 63 medewerkers; in 1984: 38 medewerkers, het filiaal te Oosterhout werd verkocht. In 1984 ging DPW Holding met een kleine winst over naar Beleggings- en Beheermaatschappij De Kroft te Rotterdam. De Zaanse groep werd gecontinueerd. De Kroft maakt deel uit van Midland Beheer bv te Rotterdam, waarvan de directie voordien al betrokken was bij de De Wed Stadlander & Middelhoven bv, dat in 1981 was gefuseerd tot Simonsz & Middelhoven S & M. zie: Johannes (Jan) Simonsz en Zoon). In 1985 besloten de directies van Donker & Schipper en S & M tot samengaan, waarna Donker & Middelhoven bv ontstond.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/donker2.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)