Korf, De Grote
Houtzaagmolen in Westzaandam, bovenkruierplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBovenkruier
Molentype. Wordt gekenmerkt door de draaibare kap. In tegenstelling tot de standerdmolen, de wipmolen en de paltrok, wordt bij de bovenkruier niet de gehele molenromp op de wind gedraaid, maar uitsluitend de kap waaraan het wiekenkruis is bevestigd. Hierdoor is een zwaarder geconstrueerde en ruimere molenromp mogelijk, eventueel met vast daarmee verbonden pakhuizen., oorspronkelijk De Korver genoemd.
De windbriefplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWindbrief
Akte van vergunning tot het bouwen van een windmolen, waarin voorts de bepalingen omtrent het Windrecht waren geregeld.
Windbrieven waren een vereiste voor het bouwen van een molen. Desondanks zijn niet van alle bekende molens ook de windbrieven bekend. Deze zijn vermoedelijk verloren geraakt. In een aantal gevallen was de windbrief van jongere datum dan de molen zelf. De oudst bekende windbrieven met betrekking op de Zaanstreek dateren uit de 16e eeuw. van de balkenzager werd gegeven in november 1679 aan Pieter Pietersz. Korver. De molen stond aan en ten oosten van de Zuiderwatering. De molen werd in april 1843 door brand verwoest, waarna herbouw volgde. In oktober 1866 brandde hij opnieuw af. De eigenaar kocht toen De Jonge Timmermanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTimmerman, de Jonge
Houtzaagmolen te Westzaandam, achtkante bovenkruier, later De Grote Korf genoemd, bijgenaamd De Teek. De windbrief van de balkenzager werd gegeven injanuari 1729. Hij heeft gestaan ten oosten van de Zuiderwatering. De bijnaam Teek moet gezien worden als synoniem voor schapenluis, er stonden namelijk in zijn omgeving enkele molens die 'Schaap' in hun naam hadden. Hij werd in 1889 gesloopt. en gaf deze de naam van De Grote Korf.