psck

Parochiale Sport Club Kalf, afgekort PSCK, is een voormalige voetbalvereniging te Zaandam, opgericht op 7 augustus 1934, gevestigd op Sportpark Kalverhoek aan de Zuiderweg achter 't Heerenhuis op de grens van Zaandam en de Wijdewormer. Het clubgebouw De Strijd werd gebouwd in 1979. De club had beschikking over twee voetbalvelden en een trainingsveld. Op 28 april 2010 fuseerde de vereniging met voetbalvereniging VVZ Zaandam tot SC Hercules Zaandam dat een nieuwe locatie verwierf op sportpark Jagersveld. Het vrijgekomen terrein werd door eredivisieclub AZ gebruikt om een nieuw trainingscomplex te realiseren.

In de jaren twintig werd er in het Kalf door een aantal katholieke jongens in een klein clubje voetbal gespeeld. Dit clubje had geen levenskracht en een aantal leden was daardoor bij VVZ terechtgekomen. In 1934 werd opnieuw een poging gedaan en ontstond de Parochiale Voetbal Club Kalf (PVCK), na vijf dagen gewijzigd in Parochiale Sport Club Kalf (PSCK), daar de pastoor vond dat het een club voor meerdere sporten moest zijn. Al snel kwam een ander veld beschikbaar en kon men gaan deelnemen aan de competitie van de DHVB. PSCK stelde in 1938 het lidmaatschap ook open voor hen die buiten de parochie van 't Kalf woonden.

De club telde telde ruim 450 leden, verdeeld over een mini team, drie F-teams, zes E-teams, twee D-teams, een C1 en A1, twee meisjes teams, een zaterdag senioren elftal, vijf zondag senioren elftallen en drie zaalvoetbalteams waarvan één dames-team. PSCK beschikte over een actieve toneelgroep, die twee maal per jaar een toneelstuk ten uitvoering bracht. Ruim honderd donateurs en vrijwilligers steunden de werkzaamheden en activiteiten van de vereniging. Een ontspanningscommissie spande zich in door veel verschillende activiteiten te organiseren, zowel binnen als buiten het clubgebouw.

PSCK PLAZA is sinds 2 juni 2013 een ontmoetingsplaats voor alle oud-PSCK'ers.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/psck.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)