(Amsterdam, 1924 - Tilburg, 2007)

Beeldend kunstenaar, graficus (gravures, etsen, litho's en houtsneden, alsmede gecombineerde technieken). Ru van Rossem groeide op in Zaandam. In 1943 werd hij ingeschreven als leerling van de (latere) Rietveld-academie te Amsterdam. In 1944 verschenen zijn eerste etsen en gravures; belangrijk was toen zijn illustratieve aandeel in het literair-culturele tijdschrift Zaans Groenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaans Groen (tijdschrift)

Naam van een 'literair cultureel tijdschrift' waarvan aan het eind van de Tweede Wereldoorlog (1944 en 1945 ) vier afleveringen verschenen. Het stond onder redactie van Fred van Enske (pseudoniem van Anton Oosterhuis), Siem Sjollema, Klaas Woudt en Mart Woudt en bevatte gedichten, proza en enkele essays.
.

Na de oorlog verbleef hij een paar jaar in Engeland en maakte daar kennis met de fabuleuze graficus John Buckland-Wright, die hem technisch adviseerde en voor contacten en illustratie-opdrachten zorgde (bij zgn. Private presses). Van Rossem legde zich toe op kleurgravures en ontwikkelde bijzonder geraffineerde grafische technieken. In 1958 haalde de Tilburgse Academie voor beeldende kunst hem naar Nederland om grafische kunst te doceren. Tweemaal was hij ook een ruime periode gastdocent in Nigeria. De Afrikaanse kunst heeft (zoals eerder bijvoorbeeld de Aziatische) verder in zijn grafiek doorgewerkt.

Ru van Rossem mag worden beschouwd als een der belangrijke grafische kunstenaars van onze tijd; hij exposeerde in binnen- en buitenland. Aardig is dat zijn eerste tentoonstelling plaats had in Zaandijk (café Loggen, 1945), deze werd geopend door zijn Zaanse tekenleraar L. Zoeter.

Literatuur:

  • D.P. Baas, Ru van Rossem, een modern grafisch kunstenaar, Zaandijk 1955;
  • Frans Duister, Ru van Rossem, Venlo 1976.
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/rossem.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)