Zaandam, 1923 - Zaandam, 1988

Willem (Wim) Theewis, Zaans cabaretier, buutreedner en schilder. Wim Theewis, die vrijwel zijn hele leven bij Bruynzeelplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBruynzeel-bedrijven.

Complex van houtverwerkende bedrijven dat producten vervaardigt voor de bouwerij. Voortgekomen uit Rotterdams bedrijf. Eerste vestiging in Zaandam in 1921 aan de Nieuwe Zeehaven. Uitgegroeid tot concern onder Holdingmaatschappij Bruynzeel bv met fabrieken op verschillende plaatsen in Nederland en voorts in Indonesië, Suriname, Zuid-Afrika, Brazilië, Duitsland en Frankrijk.
werkte, werd bekend in de jaren '50 door zijn conferences in het Zaans. Met name in de Zaanstreek, maar ook daarbuiten, wist hij volle zalen te trekken. Samen met zijn broer Ko maakte hij deel uit van het Zaans Kleinkunst Ensemble, dat met enige regelmaat voor de radio optrad.

In 1982 maakte hij de langspeelplaat Zaans Plat, waarop hij verhalen en grappen in de Zaanse volkstaal vertelde. Hij was toen reeds geruime tijd buutreedner bij carnavalsvereniging De Zaanzotters. In 1982 won hij als buutreedner twee prijzen op een landelijk concours te Hooglanderveen.

Theewis werd voorts bekend door de clownsportretten die hij schilderde.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/theewis.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)