Westzaan 1944

Lid van Provinciale Staten en de gemeenteraad van Westzaan voor de CHU en van de gemeenteraad van Zaanstad voor het CDA. Na het voltooien van zijn studie economie in 1969 werd Willem Tip zeer actief in zijn geboortestreek. Hij werd bestuurslid van de Stichting Frans Mars en publiceerde in De Zaanlander artikelen over Westzaan, die in 1972 werden gebundeld tot het boek 'De geschiedenis van Westzaan'. Van 1970 tot 1974 was hij Statenlid en vanaf 1970 was hij raadslid te Westzaan. Na het opheffen van die gemeente werd hij raadslid van Zaanstad. Sinds 1984 is hij voorzitter van de afdeling Zaanstad van het CDA.

Willem Tip was tevens organist van de Nederlands Hervormde kerken te Assendelft en Westzaan. Zijn muzikale opleiding ving aan op 11-jarige leeftijd bij Ans Tromp, organiste van de Westzijderkerk. Zij bracht hem aan het pedaalharmonium de grondslagen van de orgelmuziek bij. Een degelijke opleiding volgde Tip bij de Zaandamse musicus Cor Kroonenberg, organist van de Oostzijderkerk, hetgeen op 21-jarige leeftijd resulteerde tot het Getuigschrift kerkelijk orgelspel. Van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici KVOK, was hij in 2013 afdelingssecretaris.

In 1962 werd hij als organist aangesteld in de Hervormde kerk van Assendelft waarnaast hij tevens de Cantorij van de Grote kerk in Westzaan onder zijn hoede nam. Voor Dagblad De Zaanlander was hij muziekrecensent. Samen met Cor Kroonenberg die Dagblad De Typhoon van recensies voorzag bezocht hij talloze uitvoeringen van Zaanse koren, korpsen en orkesten. Na Assendelft volgde van 1977 tot 1999 een aanstelling bij de SOW-gemeente te Westzaan. Vanaf 1998 begeleidde Tip geregeld de diensten in de SOW-gemeente te Krommenie. Van 2000 tot 2007 was hij als cantor-organist verbonden aan de Protestantse gemeente van Assendelft. In de zomer van 2007 verzocht Merk Rijken, organist van de Kogerkerk, hem een deel van de diensten in de Kogerkerk te begeleiden. De twee Flentrop-orgels in de Kogerkerk, qua karakter nogal van elkaar verschillend, vormen daarbij een bron van inspiratie.

  • tip.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/04/04 21:11
  • door zaanlander