Cacao-verwerkend bedrijf dat van 1900 tot 1955 in Zaandijk was gevestigd. De TOC verwerkte cacao-afvalplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigCacao-afvalmalerij

Molennijverheid ontstaan en uitgeoefend aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw in niet meer rendabele oliemolens. De molens waarin cacao-afval werd gemalen stonden ook wel bekend als poeiermolens (poeieren = stampen). De grondstof voor de molens was cacao-afval, dat werd verkregen van fabrieken in binnen- en buitenland. Van dit afval werden koeken geslagen, waarbij nog veel cacaoboter kon worden uitgeperst. Dit product vond zijn weg terug naar de cacao-industri…
. In de jaren dertig van de 20e eeuw was het een van de eerste bedrijven die de resterende vetten uit cacao-afval extraheerde. Deze extractie vond plaats met vetoplosmiddelen. Moleneigenaar Teun Oly begon zijn onderneming in 1900 in pakhuis Het Kalf aan de Lagedijkplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigLagedijk

Dijk langs de westelijke Zaanoever in Zaandijk en een gedeelte van Koog aan de Zaan. Oorspronkelijk werd de gehele dijk aan de westkant van de Zaan, dus van de Dam in Zaandam tot die bij de Tochtsloot (Knollendam) Zaandijk of Lagedijk genoemd. De lage dijk langs de oostoever werd van de Dam tot het einde van
in Zaandijk. Iets noordelijk van de latere Julianabrugplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigJulianabrug

Brug over de Zaan, die de Guisweg (Zaandijk) verbindt met de Leeghwaterweg (Zaandam).

De brug, die in 1936 door Prinses Juliana officieel in gebruik is gesteld, diende als voortzetting van het voormalige Guispad in oostelijke richting. Er ontstond hierdoor een verbinding tussen Beverwijk en Heemskerk, via de communicatiewegen naar Assendelft en Westzaan vervolgens naar Zaandijk en door de overbrugging naar het Kalf te Zaandam, en tenslotte door de Wijde Wormer naar Purmerend.
.

In 1908 ging hij over tot mechanisering. Naast het pakhuis liet hij een machinekamer annex ketelhuis plaatsen.

Op 14 januari 1913 werden de bedrijfsactiviteiten ondergebracht in een naamloze vennootschap, de Zaanlandsche Cacaofabriek voorheen T. Oly en Comp.

In 1915 werd het belendende café-restaurant De Zwaan gekocht, waar de administratie werd ondergebracht. Een jaar later werd een elevatorkoker geplaatst.

In 1951 nam het bedrijf de nabij (in Koog aan de Zaan) gelegen koekfabriek Van Delftplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigDelft bv, Van

Voormalige koekfabriek aan de Hoogstraat te Koog, thans bakkerijen te Harderwijk. Koekfabriek Van Delft nv werd begin 1900 opgericht door bakker Jan van Delft, toen nog gevestigd aan de Westzijde 124 te Zaandam, waar bakkerij Bood was gevestigd. In één der raamposten kan men nog altijd lezen: 'J. van Delft, confisseur'. In april 1914 zag hij kans het failliete koekfabriekje De Vlijt in Koog op de grens van Koog en Zaandijk, op te kopen, deels met eigen geld, deels met geld van enk…
over. De Zaanlandsche Cacaofabriek werd in 1953 overgenomen door De Baronie/De Heer uit Nijkerk. Twee jaar later waren alle cacao-activiteiten naar Delft verplaatst. In 1957 werd Van Delft verplaatst naar Harderwijk, om in 1962 te worden afgestoten.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/toc.txt
  • Laatst gewijzigd: 2023/05/16 15:00
  • door frans_hoving