(circa 1545-circa 1610)

Hoogstwaarschijnlijk een kleinzoon van Hendrik Pietersz., alias Oud-Hein, die in 1494 als eerste aan Schouten Schepenen van Westzaan verzocht 'dat hij mocht betimmeren en behuysen den Lagendijck'.

Daardoor geldt Oud-Hein als 'stichter' van het dorp Zaandijk. Hij had vijf zoons, waardoor het gehucht ook 'De Vijf Broers' werd genoemd. Een van die zoons was Pieter Hendriksz en deze, blijkbaar jong overleden, moet de vader zijn geweest van de hier genoemde, als wees opgegroeide Jacob Pietersz Viscoper.

De achternaam Viscoper werd, zoals gebruikelijk, ontleend aan het door hem uitgeoefende beroep. Jacob Pietersz. is tijdens de Spaanse tijd, in 1574, naar Alkmaar gevlucht, waar hij tot na 1583 woonde. Hij bleef echter Zaanse bezittingen en belangen behouden, te weten in Wormerveer en Zaandijk.

Zijn zoon, Pieter Jacobsz (waarschijnlijk 1590-1669), heeft vermoedelijk al onder de naam Vis bekend gestaan en woonde in Zaandijk, waar hij ook land bezat en mogelijk al betrokken was bij de olieslagerij. Mr. Dirk Vis heeft door nauwgezet stamboomonderzoek aangetoond dat het Zaandijkse geslacht Vis in rechte lijn afstamt van deze Jacob Pietersz. Viscoper en daardoor van de stichter van het dorp Zaandijk, Oud-Hein.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/viscoper.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)