vrouwencabaret

Vanuit de VBB (Vrouw Blijf Bij)-groep Peldersveld is de cabaretgroep Vrouw Blijf Bij ontstaan; aanvankelijk bedoeld voor een 1-malig optreden tijden de “Pelderia” van 1977, maar wegens succes is de cabaretgroep doorgegaan (tot 1992 als “Vrouw Blijf Bij”cabaret, daarna als cabaretgroep “Eigen Baksel”). De groep maakte liedjes over de voor vrouwen belangrijke onderwerpen. De cabaretgroep figureerde in de film ‘Een vrouw als Eva’ en had een gastoptreden in het televisieprogramma ‘Kijk Haar’.

De cabaretgroep trad op bij feestelijke gelegenheden (zoals wijk-bijeenkomsten) of bijeenkomsten van politieke partijen, maar werkte niet mee als “fleurige noot” bij vergaderingen. De liedjes werden door leden van de groep zelf gemaakt en waren een afspiegeling van de onderwerpen die de groepsleden in het eigen leven tegenkwamen (werk, school, kinderen e.d. maar ook abortus, problemen, schulden etc.).

“We zaten bij elkaar en maakten een lied, Waarover wisten we nog niet, Alleen dat het over vrouwen zou gaan, En over ons eigen vrouwenbestaan.”

Cabaret was een populair middel om actie te voeren. Naast de VBB-groep kende de Zaanstreek de vrouwencabaretgroepen: Tuttalonië, cabaretgroep ‘Vrouwen-Verzet-je’ (Vrouwen voor Vredeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigVrouwen voor Vrede

Vrouwen voor Vrede streeft naar een geweldloze, respectvolle en veilige mondiale samenleving, waarin de rechten van de mens worden nagestreefd en waarin welvaart en welzijn rechtvaardig zijn verdeeld met eerbied voor natuur en milieu en conflicten geweldloos worden opgelost. (
), meidencabaret Plus, Volière (Krommenie) en de COC cabaretgroep Potsierlijk. Fragment uit de film ‘Een vrouw als Eva’ uit 1979 waarin cabaretgroep Vrouw Blijf Bij zingt in het Vondelpark.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/vrouwencabaret.txt
  • Laatst gewijzigd: 2023/11/29 13:35
  • door gisela