Autobedrijf in Wormerveer en Zaandam.

Het bedrijf werd opgericht in 1922 door D. Zwart onder de naam Eerste Wormerveersche Auto Centrale (EWAC). Het was daarmee het eerste bedrijf in de Zaanstreek, dat zich op onderhoud en reparatie van de toen nog nauwelijks aanwezige auto's in de Zaanstreek richtte. Al snel richtte Zwart zich ook op het vervoer van personen.

Met de automobielbedrijven Fonteyn (Wormer), Gesink & Zn., W (toen Auto Centrale Zaanstreek geheten, Koog) en Kaat en Wezel (Koog) werd in 1924 de Maatschappij tot Exploitatie van Autobussen (MEA) opgericht. Deze maatschappij onderhield van 1924 tot begin jaren vijftig de geregelde busdiensten in de Zaanstreek en was daarmee de voorloper van de Enhabo (zie: Streekvervoer).

In 1929 werd een pand aan Plein 13 in Wormerveer gekocht. Verkoop van benzine, het taxibedrijf, ziekenvervoer en reizen per touringcar werden voor de Tweede Wereldoorlog nog toegevoegd aan de activiteiten. Met elf andere reisbureaus werd het Centraal Bureau voor Touringcarwezen (Cebuto NV) opgericht. In 1932 werd Zwart dealer van Opel, als eerste bedrijf in de Zaanstreek dat een dealerschap verkreeg en als een van de eerste drie Opel-dealers in Nederland. Aangezien Opel onderdeel van het General Motors-concern was, werd Zwart ook agent van andere auto's van GM zoals Buick, Chevrolet en Bedford.

Na de schade die het bedrijf in de Tweede Wereldoorlog opliep, groeide het uit tot een bedrijf dat in Zaandam een tweede en derde grote vestiging kreeg. Organisatorisch kwam Zwart Beheer BV tot stand. Twee dochtermaatschappijen, Automobielbedrijf en Garage Zwart BV en Auto Zaanstad BV vormen het bedrijf, dat ook auto's ging verhuren en het BMW-agentschap kreeg.

Zie ook: Autobedrijven

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zwart6.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)