Zaandam 4 maart 1946

Beeldend, voornamelijk grafisch kunstenaar. Van den Akker ontving tezamen met Leo Poelmeijer, Wim Koster en Selma Timmerman de Cultuurprijs 1979 van de gemeente Zaanstad, in verband met hun gezamenlijke ontwerp van een aantal grafische panelen voor het wijkcentrum 'De Poelenburcht' te Zaandam.

Bij het werk van Theo van den Akker wordt onder andere hoogdruktechniek toegepast. Daarnaast is hij specialist diepdruk, vlakdruk, wandschilderingen en wandkeramiek. Per onderwerp wordt seriematig, voornamelijk in zwart gewerkt. Van den Akker beschilderde een streekbus en met keramist Reinier den Adel werd eind jaren '70 het Sportfondsenbad aan de Mauvestraat zowel van binnen als van buiten voorzien van keramische panelen. De panelen aan de buitenkant zijn vernield, mede door gebrek aan onderhoud.

Het keramiek in het leegstaande Sportfondsenbad Bron: Gemeentearchief Zaanstad

Aanvankelijk moet het kunstwerk weer terug naar de kunstenaar in verband met verkoop van het Sportfondsenbad. Ook is er een mogelijkheid dat het kunstwerk in overleg met de nieuwe eigenaar van het zwembad wordt herplaatst. Zijn werk is in bezit van bedrijven, gemeente, rijk, en particulieren. Theo van den Akker is lid geweest van verschillende kunstcommissies.

Niet zo ver van de Wilhelminasluis woont Theo van den Akker, de enige eilandbewoner van de Zaanse binnenstad in het vroegere accijnshuisje tussen de grote en kleine sluis in; aldus een artikel in de Telegraaf van 26 oktober 1991. 1) Dam I staat er naast zijn deur, centraler kan het niet. Hoewel hij op het punt staat in zijn auto te stappen, maakt hij wat tijd voor mij vrij, zodat ik het meer dan schitterende pandje eens wat nader kan bekijken. Hier wonen moet voor iemand met mijn nautisch hart de hoofdprijs aller loterijen zijn. Je zou verwachten hier een sluiswachter aan te treffen, maar Theo is werkzaam in de voedingsmiddelenindustrie en tevens beeldend kunstenaar.

Het heeft hem wel enige moeite gekost hier zijn intrek te nemen, want er waren uiteraard liefhebbers zat. „Als tegenprestatie vind ik het niet meer dan logisch om mensen die belangstelling voor mijn huis hebben wat te helpen“, zegt hij op mij doelend. Aan de andere kant van de kleine Sluis in de Zaan staat trouwens ook een prachtig en wat groter pand, dat wordt bewoond door iemand die zijn brood ook al niet uit het water haalt. Niemand woont meer bij zijn werk. Maar dat hindert niet. Als we maar goed op dit soort monumenten passen. Misschien is het dan niet nodig er een beschermende stenen jas omheen te bouwen.

Theo van den Akker kreeg voor zijn beelden 'Afvoer' en 'Buiten gebruik' de Sculptuurprijs op de tentoonstelling Start 91 2) in Apeldoorn waar eindexamen-studenten van academies zich presenteerden. Zijn beelden zijn van ijzer, de titels informatief wat betreft de vorm.

Voetnoten


  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/akker.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)