gedempte

De Gedempte Gracht anno 1966

Hoofdwinkelstraat in Zaandam-west, liggend evenwijdig aan en ten noorden van de Rozengracht en ten zuiden van de Vinkestraat, lopend van de Westzijde tot het Rustenburg.

De naam Gedempte Gracht ontstond in 1858 toen de sloot tussen het Zilverpad (zuidkant) en het Geldelozepad en Kuyperspad (noordkant) werd gedempt en de overtuinen aan de sloot verdwenen, waardoor de paden samengevoegd werden tot een brede straat.

De Gedempte Gracht heeft in vroeger jaren verschillende namen gehad die vaak door elkaar werden gebruikt. Zo werden voor de zuidkant de namen Zuider Nieuwendijk en Zilverpad door elkaar gebruikt. Voor het noordelijk deel van de Westzijde tot de Vinkendwarsstraat werden de namen Noorder Nieuwendijk en Kuyperspad gebruikt. Voor het deel na de Vinkendwarsstraat werden Zeilpad of Seylpad en Geldelozepad door elkaar gebruikt.

In de jaren zestig van de 20e eeuw onderging het centrum van Zaandam een enorme verandering. Na de aanleg van de Beatrixbrug kwam er een doorgaande route van de Gerhardstraat via de Gedempte Gracht naar de Provincialeweg. In die periode veranderde de Gedempte Gracht langzamerhand van woonstraat naar winkelstraat en vestigden er zich de grootwinkelbedrijven Vroom & Dreesmann, Hema, C&A, Blokker, Lampe, Vinke & Coster en Peek & Cloppenburg en werd de Gedempte Gracht de hoofdwinkelstraat van Zaandam.

In de loop der jaren verdwenen weer veel van deze grootwinkelbedrijven. Begin jaren 90 werd de Gedempte Gracht afgesloten voor het steeds drukker wordende verkeer en werd voetgangersgebied. In het midden kwam een aantal winkelpaviljoens om in 2011 in het kader van het project-Inverdan weer plaats te maken voor water.

De Gedempte Gracht anno 2016. Foto: Ellie van Ooi
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/gedempte.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)