gedempte

De Gedempte Gracht anno 1966

Hoofdwinkelstraat van Zaandam, die ligt tussen de Rozengracht en Vinkestraat en loopt van de Westzijde tot het Rustenburg. De naam ontstond in 1858, toen de sloot tussen het Zilverpad en het Geldelozepad en Kuyperspad werd gedempt en de overtuinen aan de sloot verdwenen. Door de demping ontstond een brede, doorgaande straat waarop de Zaandamse markt werd gehouden. Ook de kermis werd op de Gedempte Gracht gehouden.

Door de toename van het verkeer in de 20e eeuw werd de markt naar de Rozengracht verplaatst en de kermis naar de Burcht. Eind jaren 60 van de 20e eeuw vestigden de winkelvestigingen van Vroom & Dreesmann, C&A, Peek & Cloppenburg, Blokker en de Hema er zich en werd de Gedempte Gracht een belangrijke winkelstraat.

Begin jaren 90 van de 20e eeuw werd de Gedempte Gracht afgesloten voor het steeds drukker wordende verkeer en werd de Gedempte Gracht voetgangersgebied.

De Gedempte Gracht anno 2016. Foto: Ellie van Ooi

In het middengedeelte van de Gedempte Gracht kwam een aantal winkelpaviljoens.

In 2011 werden deze paviljoens gesloopt in het kader van het project-Inverdan. Er werd een gracht gegraven, op verschillende plaatsen werden bruggetjes geplaatst en er kwam een aantal kiosken in Zaanse houtbouw en een muziekkoepel.

  • gedempte.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/02/06 09:35
  • door jan