gedempte

De Gedempte Gracht anno 1966

Hoofdwinkelstraat van Zaandam, die ligt tussen de Rozengracht en Vinkestraat en loopt van de Westzijde tot het Rustenburg. De naam ontstond in 1858, toen de sloot tussen het Zilverpad en het Geldelozepad en Kuyperspad werd gedempt en de overtuinen aan de sloot verdwenen. Door de demping ontstond een brede, doorgaande straat waarop de Zaandamse markt werd gehouden. Ook de kermis werd op de Gedempte Gracht gehouden.

De toename van het verkeer in de 20e eeuw zorgde ervoor dat de markt later naar de Rozengracht werd verplaatst en de kermis naar de Burcht. Eind 1960 van de 20e eeuw vestigden zich er de winkelvestigingen van Vroom & Dreesmann, C&A, Peek & Cloppenburg, Blokker en de Hema.

De Gedempte Gracht was niet alleen een belangrijke winkelstraat maar was ook een belangrijke doorgaande weg voor het verkeer.

De Gedempte Gracht anno 2016. Foto: Ellie van Ooi

Eind 1990 werd de Gedempte Gracht voetgangersgebied. In het middengedeelte van de Gedempte Gracht verrezen een aantal winkelpaviljoens.

In 2011 werden de paviljoens gesloopt in het kader van het project-Inverdan waarbij architect Sjoerd Soeters de leiding had. Er werd een gracht gegraven, op verschillende plaatsen werden bruggetjes erover geplaatst en er kwam een aantal kiosken in Zaanse houtbouw en een muziekkoepel.

  • gedempte.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/11/11 13:25
  • door jan