indies_welvaren

Kleine achtkante specerijmolen te Zaandam, daar opgericht in 1908 aan de zuidkant van het Blauwe Pad, een typisch oud-Zaans pad, diep in de Westzijde, met vele houten huisjes, die het opschrift ‘Onbewoonbaar verklaarde woning’ droegen, stond achter het perceel Blauwe Pad 25 de molen Indie's Welvaren, waarin gevestigd de stoom- en wind-specerijen-maalderij van de firma Hb. Schoe en Zoon. Schoe bouwde de molen in een jaar tijd zelf. In 1908 opende hij zijn molen; het was er één, die aan alle toen geldende eisen kon voldoen. De molen was geheel met platen van rood koper bekleed, hetgeen de levensduur van Indie's Welvaren ten goede kwam. In latere jaren werd de molen voorzien van de fijnste machinerieën, die er voor de bereiding van de diverse kruiden, die er gemaakt werden, noodzakelijk waren. Bovendien stonden er twee motoren in, een gasmotor van 23 pk en een elektromotor van 25 pk.

De producten, die in Indie's Welvaren werden bereid, hadden een goede naam en faam. Fabrieken als Verkade en Hille behoorden tot de afnemers van speculaaskruiden en kaneelpoeder, die uit de verschillende grondstoffen werden gemalen. Helaas werd de trotse molen, die vaak op de kracht van de wind draaide, geheel ingebouwd. Er omheen kwamen huizen en nu zelfs een groot huis, het Sportfondsenbad, waardoor Indie's Welvaren uit het oog begon te geraken.

In 1960 werd de molen met het oog op een toekomst met veel wind, overgeplaatst naar een standplaats aan de Weelsloot te Westzaan. Zijn naam luidt sindsdien De Jonge Dirk. Het interieur werd veilig gesteld in mosterdmolen de Huisman op de Zaanse Schans.

  • indies_welvaren.txt
  • Laatst gewijzigd: 2017/05/27 13:03
  • door 146.148.67.171