(Haarlem, 28 april 1886 - Blaricum, 1 december 1955)

Hubart Gerhard Scholten was gemeentesecretaris en ereburger van Zaandam. Hubart Scholten werd 19 april 1916 tot commies-redacteur ter secretarie van de gemeente Zaandam aangesteld en op 26 oktober 1917 als gemeentesecretaris van Zaandam benoemd; voordien was hij onderwijzer en leraar staatshuishoudkunde en handelsgeschiedenis te Haarlem.

Na zijn benoeming in Zaandam was hij verantwoordelijk voor de gemeentelijke financiƫn. Toen burgemeester In 't Veld tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ontslagen door de Duitsers, weigerde Scholten samen te werken met NSB-burgemeester Van Ravenswaay. Hij werd op 7 juli 1941 ontslagen en op wachtgeld gezet. Loco-secretaris Gerrit Blom nam z'n functie waar. Van juli 1942 tot december 1943 verbleef Scholten als gijzelaar in het Interneringskamp in St. Michielsgestel.

Eind mei 1945 maakt Scholten deel uit van de Zuiveringscommissie die werd samengesteld tot zuivering van het personeel der Gemeentediensten te Zaandam.

Na de oorlog werd hij direct weer als gemeente-secretaris benoemd. Op 12 juli 1946 sas Scholten verkiesbaar voor de PvdA voor de Eerste Kamer.

Scholten nam in 1945 ook het voorzitterschap van onder meer de Vereniging tot Exploitatie en Beheer van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek weer op zich, evenals het curatorschap van het Zaanlands Lyceum. Na zijn pensionering was hij lid van Provinciale Staten van Noord-Holland voor de PvdA.

Toen Scholten dertig jaar in dienst was bij de stad werd hij tot ereburger van Zaandam benoemd. Hij was ook Officier in de Orde van Oranje Nassau. In Zaandam is de Dr. H. G. Scholtenstraat naar hem vernoemd.

Zie ook: Tweede Wereldoorlog 3

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/scholten.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/21 09:08
  • door 88.99.0.249