Schipper-Schramm, Erna
Hamburg, 29 juni 1908 - Amstelveen, 29 maart 1994
Erna Maria Hermine (Erna) Schipper-Schramm, beeldend kunstenaar, schilder, (strip)tekenaar, pastellist, kunstnijveraar werd te Hamburg geboren, doorliep de middelbare- en aansluitend de tweejarige Handelsschool. Het gezin emigreerde naar Nederland toen zij de achttienjarige leeftijd bereikte. Zij verrichte kantoorwerkzaamheden in Amsterdam op het hoofdkantoor van haar vader, directeur van een fabriek in Zaandam.
Na tien jaar kantoorwerk huwde zij in 1936 de Nederlandse ingenieur Nicolaas Schipper en verkreeg de Nederlandse nationaliteit. Pas op 57-jarige leeftijd ging haar aandacht uit naar de schilderkunst. Eerder speelde de muziek een rol in haar leven, met een voorkeur voor zang. Nadat haar stem brak zocht zij andere mogelijkheden om zich te uiten. De schilderkunst lag voor de hand, mede dankzij haar twee schilderende dochters, van wie één de befaamde Ecole des Beaux-Arts te Parijs had doorlopen.
Erna Schipper maakte vele reizen met haar man als reisgenoot. In haar werk zijn veel motieven uit Griekenland, Turkije, Israël en Egypte terug te vinden. In die landen raakte zij geïnspireerd door de kleurintensiteit, terwijl de inhoud van haar werk vooral een droomwereld van medemenselijkheid, symbolische vrede en geluk uitbeeld. Voor de oliepastel in De Stadshof “Mikis Theodorakis in ballingschap” stond kennelijk Mikis Theodorakis model.
Haar werk kenmerkte zich door grote vrijheid, waarmee zij onderwerpen zeer suggestieve vormen gaf. Werk dat wel is beschreven als visionair en is te situeren in het overgangsgebied tussen naïeve kunst en outsider kunst. Zij ontwikkelde eigen mengtechnieken van vetkrijt en olieverf op zwart of wit etalagekarton. Een enkel olieverfschilderij ontstond op doek. Haar oeuvre omvat circa 150 werken.