Rotterdam 8 januari 1931

Arie Simon voor zijn winkel aan de Oostzijde, geflankeerd door een baanrenner en een SIMON-baanfiets

Arie Simon, oud-amateur wielrenner, geboren in Rotterdam, opgegroeid in Zaandam, eigenaar van wielersportzaak Simon Sport aan de Oostzijde in Zaandam, framebouwer, internationaal bekend als bouwer van derny’s. Na zijn Zaanse tijd in 1998 uitgeweken naar De Bemmert in het Belgische Neerpelt.

In zijn wielertijd heette Arie Simon nog Arie Kleijn. Hij was in de vijftiger jaren een goede amateurrenner die enkele handen vol criteriums in zijn voordeel besliste en ereplaatsen behaalde in de amateurklassiekers van zijn tijd. Als nieuweling won hij in Amsterdam en als amateur o.a. in Medemblik, Haarlem, Hoorn, Alkmaar, Halfweg, Scheveningen, Enkhuizen enzovoort. Waarom hij van naam is veranderd is onbekend.

Het meest bekend is Arie Simon als bouwer van meetrapmotorfietsjes om wielrenners te gangmaken, waarvan hij er als gedreven techneut honderden heeft gebouwd. De motortjes bestonden al jaren, maar Arie Simon maakte ze nog meer geschikt voor het gangmaakwerk. De gangmaakmotorfietsen met Zürcher- of Puch Maxi-motor van 70 of 75cc, top 80km/u, werden wereldwijd verkocht. Hij experimenteerde met een grotere cilinderkop en wist meer PK’s uit de motorfietsjes te halen dan alle vakmensen, die zich voor hem met derny’s hadden beziggehouden, bij elkaar. Hij groeide uit tot de absolute derny-meester en kende velen van de mannen die erop zaten.

Arie Simon is Lid van Verdienste KNWU

Bron: o.a. Slogblog Wielerblog

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/simon_arie.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)