Sluistype, waarbij de sluis is afgesloten door een houten schot, dat met touwen of kabels omhoog getrokken kan worden.

Oorspronkelijk duidde de naam valdeur alleen de schotdeur aan, later de gehele sluis en zelfs de ophaalbrug er over. In de Zaanstreek hebben meerdere valdeuren gelegen. De bekendste waren de Noordervaldeur en Zuidervaldeur in Zaandam-Oost. Daarnaast had de oorspronkelijke Noordersluis in Wormerveer een valdeur, terwijl de (verdwenen) naam Valdeursloot in Westzaandam eveneens naar een valdeur verwijst.

Vermoedelijk waren de meeste vroege sluizen valdeuren, voor waterlozing, waar sluizen in eerste instantie voor werden gebouwd, waren ze zeer geschikt. In de Zaanstreek is nog één valdeur te vinden: de duikersluis naast de Schermersluis in Nauerna. Tot na de Tweede Wereldoorlog hebben in Zaandam de Noordervaldeur- en de Zuidervaldeursluis gelegen. De Noordervaldeur lag in de Schinkeldijk, de huidige Oostzijde ter hoogte van de tegenwoordige Willem Alexanderbrug.

De Noordervaldeursloot bleef deels bewaard, tussen dr. H.G. Scholtenstraat en de Gouw, en oostelijk van de Coentunnelweg. Ook de Zuidervaldeursloot bleef voor een deel behouden, tussen de Govert 't Hoenstraat en de Gouw, en oostelijk van de Coentunnelweg. Zowel de Noorder- als de Zuidervaldeur stamden waarschijnlijk uit de 17e eeuw. De eerste werd gesloopt in 1961, de tweede volgestort in 1949.

  • valdeur.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/04/20 13:10
  • door zaanlander