nauernasche_sluis

Schutsluis in de overtoom van Nauerna tussen de Nauernasche Vaart en Zijkanaal D van het Noordzeekanaal. Vóór de aanleg van de vaart kwam de sluis op het einde van het Twiske uit op het IJ. De officiële naam is: Schermersluis.

De sluis was dus al aanwezig toen de Nauernasche Vaart werd aangelegd in 1633. Oorspronkelijk was het een sluisje van slechts 8 voet breed. Het functioneerde voornamelijk voor de inname en het uitlaten van water. In 1633 werd de sluis verlengd tot 37 voet en verbreed tot 13 voet. Ook kreeg hij een stenen fundament en stenen muren.

Om de uitwateringscapaciteit te vergroten, de Nauernasche Vaart loosde water voor de gehele Schermerboezem, werd de sluis in 1651 opnieuw vergroot tot 60 bij 15 voet; ernaast is toen ook een duikersluis aangelegd. Deze duikersluis is voorzien van een hef- en een klapdeur. De handmatig bediende hefdeur staat meestal open, waardoor bij hoge waterstand van de Nauernasche Vaart de klapdeuren automatisch open gaan.

De sluis werd in 1800 grondig gerestaureerd. Twee jaar later was het de beurt aan de duikersluis. In 1940 kwam een volgende restauratie gereed. Over de sluis ligt een enkelvoudige klapbrug.

  • nauernasche_sluis.txt
  • Laatst gewijzigd: 2017/12/19 01:07
  • door zaanlander