Sport, in de Zaanstreek in verenigingsverband beoefend door Door Training Sterk (DTS) en Toerclub Le Champion.

DTS werd opgericht in maart 1921 in café Booij te Krommenie door D. de Vries en R. Heijmering, als eerste wielrenclub in Noord-Holland boven het IJ. Doel was het beoefenen van de wielersport en vaardigheidsritten, tegenwoordig vaak trim- of toeristische tochten genoemd. De start en aankomst had meestal in de Stationsstraat te Zaandam plaats. Deze tochten trokken veel belangstelling, maar werden gestaakt toen de deelnemers er wedstrijden van gingen maken.

In 1924 organiseerde DTS op verzoek van een plaatselijk comité in Wormerveer haar eerste open sprintwedstrijden, die sportief een groot succes werden. In 1925 kreeg DTS gelegenheid de wielrensport te demonstreren op een open dag van Kunst en Sport in Krommenie. Hieruit ontstonden de grasbaanwedstrijden, die jarenlang grote belangstelling genoten. Deze hadden plaats op de voetbalvelden van ZVV en ZFC aan de Westzanerdijk in Zaandam.

Door de komst van wielerbanen in de omtrek besloot men om met de grasbaanwedstrijden te stoppen. In 1929 haalde de vereniging grote successen met renners als Henny Dieterman, Piet Kesselaar, Jan Schellingerhoudt, Cees Hartog, Jb. Schoen, Ko Cornelisse en de later bekende stayer Cees Bakker. Vanaf 1936 kon men alleen na keuring lid worden van de vereniging.

Ronde van Zaandam

In 1937 organiseerde DTS de eerste Ronde van Zaandam, in de Wijde Wormer. In 1939 werd deze ronde op derde pinksterdag in Zaandam op het traject Prins Hendrikkade-Kattegat-Prins Hendrikstraat een enorm succes. Tijdens de oorlogsjaren groeide bij DTS een sterke groep renners op, zoals Bouk Schellingerhoudt, Cor Bakker, Jan Lust, Piet Evers, Gerard van Beek, Gerrit Blaauw, Piet Duif, Klaas Kwantes, Tumpie van de Bos, Cees Ris, Dick (Potje) Hooijschuur, Arie Simon, Cor Elswijk, Cees Havik.

In 1940 en 1942 werd de vereniging clubkampioen op de weg. In dat laatste jaar werd Dirk Mooij kampioen van Nederland bij de amateurs. Gerrit Blaauw werd dat in 1944. De 4e etappe van de Ronde van Nederland in 1946 werd een triomftocht voor de Zaanse ploeg met op de 1e plaats Cor Bakker, 2e Bouk Schellingerhoudt, 3e Gerard van Beek.

De vereniging organiseert al vele jaren de Rondes van Zaandam en Noord-Holland, winnaars hiervan waren soms bekende renners, zoals in 1947 Gerard van Beek, in 1950 Wout Wagtmans, in 1961 Jan Janssen en in 1979 Theo de Rooy. In de jaren zestig diende een nieuwe generatie wielrenners zich aan en grossierde de vereniging in kampioenen. Piet de Wit werd wereldkampioen bij de amateurstayers, Tiemen Groen werd wereldkampioen bij de amateurs achtervolging, Cees Stam kampioen stayers. Harm Ottenbros wereldkampioen op de weg bij de profs en Jb. Oudkerk wereldkampioen bij de professionele stayers.

In 1980 verkreeg DTS een wielercircuit in Sportpark Kalverhoek in de Wijde Wormer, een voor wielerbegrippen prachtige accommodatie met fraaie kleedkamers. De vereniging beschikt thans (1991) over een groep nieuwelingen van 15 en 16 jaar, een jeugdafdeling van 8 tot 14 jaar, junioren van 17 en 18 jaar, amateurs vanaf 19 jaar en veteranen vanaf 35 jaar. Daarnaast bestaat een groep recreanten waarvoor ook open wedstrijden worden georganiseerd.

Wielerrondes

In de maanden februari en maart houdt de vereniging clubwedstrijden ter seizoenvoorbereiding. Verder is DTS organisator van de volgende jaarlijks terugkerende wielerrondes zoals die van Zaandam, Kalverhoek, Midden-Beemster, Oostzaan, Krommenie, Monnickendam, Assendelft, de Ronde van het Lage land (klassieker voor junioren), Ronde van Noord-Holland (klassieker voor veteranen en liefhebbers) en het Zilveren Molentoernooi (een ploegentijdrit voor alle categorieën).

Sinds 1985 is DTS ook actief in het veldrijden en worden er iedere zondag op het parkoers in de Wijde Wormer wedstrijden georganiseerd. Door het aantrekken van een clubsponsor heeft men meer mogelijkheden gekregen om op veranderingen in het wielrennen te kunnen reageren, zoals de in de jaren zeventig ontstane belangstelling voor het toerfietsen. Dit leidde in december 1976 tot de oprichting van toerclub DTS als afdeling binnen de vereniging. De toerclub richt zich op het toerisme, waar gezelligheid voorop staat.

Ritten van 30 tot 75 km worden georganiseerd. In het eerste seizoen werden 20 toertochten en 18 avondsterritten verreden met 30 à 40 deelnemers per rit. In 1978 organiseerde de toerclub de eerste dagvierdaagse in samenwerking met de VVV en later een avondvierdaagse, die veel succes had. In 1979 was het ledental opgelopen tot 138. Vertrekpunt van de tochten werd het nieuwe clubgebouw van PSCK in de Kalverhoek. In 1980 verhuisde men naar een eigen onderkomen De Trots samen met de wielerclub.

Met de KNWU ontstonden problemen over de verenigingsstatus, daar de toerclub niet bij de wielrenunie, maar bij de toerunie (NRTU) aangesloten was. Men besloot om een omniclub te worden waardoor de afdelingen aparte clubs werden. Op 6 januari 1982 werd Toerclub (TC) DTS als zelfstandige vereniging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel In 1982 en 1983 werd de vereniging kampioen in de NRTU-competitie. Het toerfietsen nam in de loop der tijd in belangstelling toe en het aantal georganiseerde lange en korte tochten steeg. De toerclub had in 1991 160 leden, de wielerclub 274, waarvan 135 met een licentie.

Le Champion

Op 1 maart 1969 werd Toerclub Le Champion in Purmerend, als afsplitsing van de wielrenclub Champion opgericht. Formeel is de toerclub in Zaanstad gevestigd. De vereniging heeft tot doel het bevorderen van het toerfietsen en het trimmen. Hiertoe worden jaarlijks veel fietsevenementen georganiseerd, variërend van tochten van 25 en 30 km tot complete fietsvakanties in binnen en buitenland. Men organiseert de Ronde van Noord-Holland voor toerfietsers, die zo'n 5000 deelnemers trekt.

Het totale programma omvat zo'n 200 tochten waarvan sommige in groepsverband en andere individueel kunnen worden verreden. Ook in het buitenland is Le Champion actief. Fietsvakanties door Japan, Nieuw-Zeeland, Alaska, Java en Bali, alsmede tochten in Europese landen kunnen worden gemaakt. De klassieker Luik-Bastenaken-Luik wordt al vele jaren met succes georganiseerd, evenals meerdaagse etappekoersen, die als toertocht verreden kunnen worden.

De vereniging is ook actief op het trimloopgebied. Men is betrokken bij de organisatie van de halve marathon van Egmond aan Zee en de Dam tot Damloop. Daarnaast organiseert men regionale trimlopen zoals de Warming-Up loop van Assendelft en de Midwinterloop van Egmond-Binnen. In samenwerking met de Nederlandse Atletiek Unie wordt het trimloopboekje samengesteld, waarvan de kalender mede wordt opgenomen in het maandelijks verschijnende blad van de vereniging De Championner.

De vereniging telde in 1991 3800 leden waarvan ruim 900 in de Zaanstreek. In 1989 werd voor het eerst de semi-klassieker de Grote Prijs Forbo in de Zaanstreek gereden, een internationale koers voor profs. In de aanloop naar de Tour de France kiezen vele prominente renners voor deelname aan de GP Forbo. Winnaars waren Martin Schalkers (1989), Ad Wijnants (1990) en Olaf Ludwig (1991).

A.A. Geenen

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/wielrennen.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)