Oliemolen De Zoeker in Zaandijk en tegenwoordig Zaandam. Eigendom van Vereniging De Zaansche Molen.

De Windbrief werd gegeven in april 1667. In 1891 werd hij gerenoveerd en ingericht als verfmolen. Ook werden een petroleummotor en maalstenen geplaatst voor het vermalen van koffiedoppen. In 1914 werd het volledige oliewerk van de gesloopte molen Het Rad van Avontuur bijgeplaatst, waarmee cacao-afval werd verwerkt.

In februari 1925 werd de molen door een windhoos zwaar beschadigd. Dankzij vrijwillige bijdragen kon hij weer worden hersteld. In februari 1940 kwam hij stil te staan. Hij verkeerde toen in ernstig verwaarloosde staat. Een nieuwe eigenaar liet hem opknappen en de molen kwam weer in bedrijf. In 1950 werd hij eigendom van de gemeente Zaandijk, die hem in 1968 overdroeg aan Vereniging De Zaansche Molen.

De Zoeker werd in augustus 1968 van zijn standplaats, ten noorden van de Sluissloot en ten westen van de spoorlijn naar de werf van Oliemolen De Wind aan de Kalverringdijk verplaatst. Een spectaculaire operatie, waarbij de molen over de bedrading van de spoorlijn werd getild. De achtkante bovenkruier heeft ijzeren roeden met een vlucht van 23 meter. Een deel van de molenschuur is ingericht als woning voor de molenaar.

  • zoeker.txt
  • Laatst gewijzigd: 2017/12/26 02:09
  • door zaanlander